Meer

Haarlems Dagblad: Woningen studenten te duur

Vandaag schrijft het Haarlems Dagblad over het PvdA-manifest ‘Studenten Onder Dak’, waarin ik vijf voorstellen doe omĀ het aantal betaalbare studentenkamers in Haarlem uit te breidenĀ (zie een eerdere log). Je kunt dit artikel uit het Haarlems Dagblad hier lezen en hier kun je de reacties op het artikel op de website van het Haarlems Dagblad bekijken.

Haarlems Dagblad, 20 oktober 2007:

PvdA wil goedkopere kamers
Woningen studenten te duur

Door Frans van den Berg

HAARLEM – De gemiddelde kamer voor een student in Haarlem is veel te duur. Landelijk gezien is Amsterdam de duurste stad, gevolgd door Haarlem. Daarom wil de PvdA meer goedkope studentenwoningen.

Uit onderzoek van bureau Choice is gebleken dat de gemiddelde prijs voor een studentenkamer in Amsterdam 366 euro per maand is en in Haarlem 349. “Wanneer je bedenkt dat een basisbeurs slechts 252 bedraagt en studenten al 125 euro per maand kwijt zijn aan collegegeld, dan is die huurprijs erg hoog. Wanneer je ouders een laag inkomen hebben kan je nog een aanvullende beurs van 225 euro krijgen, maar daarmee redt je het nog niet, want je moet ook nog eten. Zonder bijbaantjes of rijke ouders kun je een kamer in Haarlem niet betalen”, rekent PvdA-raadslid Jeroen Fritz voor.

En dus moeten er meer goedkope kamers in Haarlem komen. Daarbij heeft Fritz een tweesporenbeleid voor ogen: meer doorstroming en de realisatie van nieuwe woningen. “Inderdaad is drie jaar geleden al uit onderzoek gebleken dat de doorstroming een probleem is, maar daar is niets aan gedaan. Na hun studie blijven studenten nog lange tijd in de kamer zitten. Daarom willen we dat studenten zich al vanaf het begin inschrijven bij Woonservice, zodat ze na afloop van hun studie in aanmerking komen voor een gewone woning. Daarnaast moet de gemeente er bij verhuurders op aandringen om het zogeheten Campuscontract te gebruiken. Daarmee is het mogelijk de huur na afloop van de studie op te zeggen.”

Wat het aanbod betreft komen er dit jaar maar liefst 300 woningen bij in de voormalige HTS en in nieuwbouw aan de Spoorwegstraat. “Maar die huurprijzen zijn aanzienlijk en bovendien stijgt het aantal studenten bij InHolland. Om de kamerprijs te drukken en studeren in Haarlem aantrekkelijker te maken, zijn er echt nog nieuwe kamers nodig. Het college moet samen met de provincie nu eens werk maken van het plan om tussen InHolland en het Nova College een campus te maken. Ook denken we aan kamers in slooppanden, leegstaande kantoren en wellicht in containers. Bij de komende begrotingsbehandeling zullen we daarop aandringen”, kondigt Fritz aan. “En wanneer we snoeien in de bureaucratische regels willen hopelijk ook meer particulieren een kamer verhuren”.

Nog geen reacties.

Geef een reactie