Meer

Haarlems Dagblad: Politiek kritisch in oud/nieuw-debat

Het Haarlems Dagblad schrijft zaterdag 19 februari uitgebreid over het standpunt van wethouder Pieter Heiliegers (cultuur) dat de gemeente bij de bezuiniging van 10% op subsidies vooral zou moeten korten op moderne kunst. In een ronde tafelgesprek reageren de directeuren van Frans Halsmuseum, Nieuwe Vide, Vishal en 37PK op de plannen. Daarnaast doet de krant verslag van de eerste discussie hierover in de raadscommissie Ontwikkeling, waarin ook ik word geciteerd. Je kunt het artikel over de politieke discussie hier lezen.

Haarlems Dagblad, 19 februari 2011:

Politiek kritisch in oud/nieuw-debat

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – De Haarlemse politiek lijkt niet van plan zomaar akkoord te gaan met de draconische bezuinigingen die de moderne kunst dreigen te treffen. De raadscommissie Ontwikkeling (waaronder kunst en cultuur valt) toonde zich afgelopen donderdag, bij een eerste bespreking over de bezuinigingen, uiterst kritisch.

“Het lijkt erop dat we de moderne kunst helemaal gaan schrappen en dat is niet goed”, betoogde Jeroen Fritz van de PvdA. “Moderne kunst is de klassieke kunst van straks.”

Fritz’ pleidooi krijgt warme steun van D66, GroenLinks en het CDA, en daarmee van een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

Wethouder Pieter Heiliegers (cultuur en financiĆ«n, VVD) roept moderne kunstinstellingen als De Hallen, Nieuwe Vide, Vishal en 37 PK op nauwe samenwerking te zoeken en schrapt tegelijkertijd het leeuwendeel van de subsidies. Fritz: “Dan vraag ik me toch af welke ruimte er nog is voor samenwerking als er aan alle kanten wordt gekort.”

En wat was nou eigenlijk de afweging hierbij van de wethouder, zo wilde de raadscommissie weten.

‘Keuzes’

“Er moeten nu eenmaal keuzes worden gemaakt”, liet Heiliegers weten. “En die heb ik gemaakt. Die leg ik u voor. Ik zeg tegen de instellingen focus u goed, en zoek de samenwerking. Bundel de krachten.”

Volgens de wethouder staan de bezuinigingen succesvolle samenwerking allerminst in de weg. “De Nieuwe Vide krijgt nog twee jaar subsidie. Daarmee heeft ze twee hele jaren de tijd om de sprong te maken. De Vishal behoudt daarbij de helft van haar subsidie.”

Heiliegers eigen partij, de VVD, lijkt vooralsnog de enige die vierkant achter de keuzes van de wethouder gaat staan. Fractievoorzitter Ed Veen prees Heiliegers donderdag om zijn moed. “We zijn de enige gemeente die keuzes durft te maken.”

“Prima”, reageerde Louise van Zetten van D66 prompt. “Maar die keuzes mag ik dan toch zeker wel ter discussie stellen.”

2 reacties op Haarlems Dagblad: Politiek kritisch in oud/nieuw-debat

  1. Peter de Pagter 19 februari 2011 at 13:04 #

    De toekomst van Haarlem heet toerisme. Toerisme gebaseerd op cultuur en culturele historie. Aan de cultuur wil met name de VVD ondoordacht morrelen. Terecht stellen de andere politieke partijen vraagtekens bij het culturele beleid van Heiliegers. Een VVD-wethouder die niets geleerd heeft van zijn illustere voorganger (zowel op het financiƫle als het culturele vlak).

  2. Udo de Kleijn 19 februari 2011 at 15:31 #

    Hoe ondoordacht kun je als gemeente zijn? Alleen concentreren op oude kunst is net zoiets als vanaf nu elke computer verbieden in de stad of stellen dat we in plaats van de bus weer de stoomtram introduceren.

Geef een reactie