Meer

Zuid-Oosterkerk

Zo af en toe staat er een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad waar je het als raadslid nauwelijks goed kan doen. Zo’n onderwerp behandelde ik gisteren in de raadscommissie Ontwikkeling: de Zuid-Oosterkerk. Voor deze kerk is twee jaar geleden door het vorige College van B&W een sloopvergunning afgegeven. De afgelopen weken is de discussie over de sloop van de Zuid-Oosterkerk weer opgelaaid naar aanleiding van het burgerinitiatief monumenten (zie een eerdere log). De kerk staat namelijk ook op de concept-lijst van gemeentelijke monumenten, waarvan de Raad heeft gezegd dat die de komende tijd moet worden vastgesteld. Vanuit dit nieuwe monumentenbeleid zou de kerk dus nooit gesloopt mogen worden.

Wat de PvdA betreft kan er geen misverstand over bestaan: de kerk is waardevol en zou eigenlijk behouden moeten blijven. De kerk is in 1935 ontworpen door Amsterdamse School-architect Boeyinga. Een andere Haarlemse kerk van deze architect, de Koningskerk, is in 2003 door een brand geheel verwoest. De cultuur-historische waarde van de kerk is daardoor alleen maar toegenomen.

Probleem is echter dat er een sloopvergunning is afgegeven door het vorige College van B&W. Die sloopvergunning is afgegeven in een tijd dat het monumentenbeleid minder hoog op de politieke agenda stond dan tegenwoordig. De sloopvergunning is inmiddels onherroepbaar. Wanneer de gemeente nu alsnog de vergunning zou intrekken zou dat niet alleen getuigen van onbehoorlijk bestuur, maar zou dat ook claims van de ontwikkelaar opleveren die in de miljoenen zullen lopen. Dat geld heeft de gemeente gewoon niet, en als we het geld al zouden hebben moet je je ernstig afvragen of je niet veel betere dingen daarmee zou kunnen doen, ook voor de Haarlemse monumenten. Er zijn bijvoorbeeld jaren voor nodig geweest om 400.000 euro bij elkaar te krijgen voor restauratie van de regentenkamer van het Dolhuys. Met het geld dat de gemeente kwijt zou zijn aan deze claims zouden we wel tien van dat soort restauraties kunnen uitvoeren.

Kortom: een echte keuze was er gisteren niet. De gemeente kan de sloopvergunning niet intrekken, en dat oordeel werd door vrijwel alle fracties gedeeld. Een trieste conclusie, maar wel realistisch.

Nog geen reacties.

Geef een reactie