Meer

Haarlems Dagblad: Sluittijden cafés niet vrijgegeven

Deze week besloot het College van B&W de sluitingstijden van de horiet vrij te geven, zoals in het coalitieakkoord wel is afgesproken (zie dit bericht). De PvdA is voorstander van vrije sluitingstijden, omdat het leidt tot veiliger uitgaan (zie een eerdere blog). Donderdag 24 februari schrijft het Haarlems Dagblad over het besluit van het College en mijn reactie daarop. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 24 februari 2011:

B en W houden vast aan horecatijden
Sluittijden cafés niet vrijgegeven

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – De horecatijden worden in Haarlem niet vrijgegeven. B en W houden vast aan het huidige sluitingstijdenregime, zo laten ze deze week in een nota weten.

B en W zien niets in het voorstel van de eigen collegepartijen D66, PvdA, GroenLinks en VVD om de sluittijden los te laten. De horecabond wil het immers niet, de betrokken wijkraden zijn tegen en de politie is er ook al geen voorstander van. Bovendien staat het vrijgeven van de sluittijden volgens het college haaks op zowel landelijk als regionaal beleid om het alcoholgebruik door jongeren terug te dringen.

Eerder toonde burgemeester Bernt Schneiders zich al een overtuigd tegenstander van vrije sluitingstijden. Zo liet hij vorig jaar juni in deze krant stellig weten, dat hij het er ‘niet van zag komen’.

De inkt van het nieuwe coalitieprogramma was op dat moment nog maar net droog. Vooral op aandringen van de PvdA wordt daarin een nieuw onderzoek aangekondigd naar de mogelijkheden de sluitingstijden wél los te laten. Dit tot woede van wijkraden in de binnenstad en direct daaromheen. Die wijzen erop dat zo’n onderzoek nog maar een paar jaar geleden is uitgevoerd. Zij willen nu wel eens rust over dit onderwerp.

Verbaasd

PvdA-gemeenteraadslid Jeroen Fritz zegt ‘verbaasd’ te zijn over dit besluit van B en W. “Ik mis de mening van de horecabezoekers in de overwegingen van het college. Die zou toch ook meegenomen moeten worden.”

De PvdA wil zich dan ook niet zonder meer neerleggen bij dit besluit. Fritz overweegt met een initiatiefvoorstel hierover te komen. Fritz: “B en W verwijzen in hun nota naar diverse steden, waar vrije sluitingstijden negatief hebben uitgepakt. Er zijn echter net zo makkelijk steden te noemen, waar het vrijgeven van de horecatijden juist wél een succes is gebleken. In Nijmegen en Utrecht bijvoorbeeld.”

Fritz wijst er daarnaast op dat de horecabond weliswaar geen voorstander zegt te zijn, maar dat hij inmiddels een heel aantal individuele café-eigenaren heeft gesproken die wel degelijk graag flexibelere tijden zouden hanteren. “Je kan daarbij ook denken aan venstertijden, waarbij een café na 4 uur geen nieuwe klanten meer mag toelaten, maar de mensen die al binnen zijn nog niet naar buiten hoeven.”

Of een eventueel voorstel van de PvdA op voldoende steun kan rekenen, is nog de vraag. Binnen de coalitie zijn niet alle partijen overtuigd voorstander van vrije horecatijden. GroenLinks en VVD hechten er niet heel erg aan, D66 is verdeeld. Van de oppositie valt weinig steun te verwachten.

Ondertussen trok een deel van de horecaondernemers nog onlangs aan de noodbel vanwege sterk teruglopende inkomsten. Dit als gevolg van de economische crisis, maar ook omdat parkeergarage De Appelaar nu tijdelijk is gesloten. Die garage gaat overigens naar verwachting voor de zomer weer open.

4 reacties op Haarlems Dagblad: Sluittijden cafés niet vrijgegeven

 1. Guus 24 februari 2011 at 18:43 #

  Wat een belachelijk standpunt van de wethouders! Ze doen net alsof iedereen die een keer laat naar de kroeg wil meteen een comazuipende jongeren is. Vrije sluittijden werken in heel veel steden, waarom doet Haarlem zo bekrompen?

 2. Pim de Goede 25 februari 2011 at 11:11 #

  Ik woon zelf in de binnenstad en ik ben voor vrije sluitingstijden. De wijkraad spreekt absoluut niet namens mij, en volgens mij ook niet namens de meeste andere binnenstadbewoners. Er wonen heel veel mensen onder de 40 in de binnenstad, die dit graag willen.

  Ik ben het helemaal eens met Jeroen Fritz: probeer het gewoon uit, dan zien we wel of het werkt of niet.

 3. Elisabeth 26 februari 2011 at 08:50 #

  Onbegrijpelijk dat de wijkraad zich zo opstelt. Die zou toch ook ons moeten vertegenwoordigen, de vele niet bejaarde bewoners van de binnenstad? Ze kiezen alleen maar voor de oudere bewoners van het centrum, die niet tegen een beetje lawaai kunnen. Schande.

 4. Guus 1 maart 2011 at 15:57 #

  Go, Jeroen!

Geef een reactie