Meer

Haarlems Dagblad: Politiek dringt aan op proef met langere sluittijden

Maandag 21 maart schrijft het Haarlems Dagblad over de kleinschalige proef met ruimere sluitingstijden voor de horeca, waar de raadscommissie Bestuur op mijn voorstel donderdag 17 maart om vroeg (zie een eerdere blog). Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 21 maart 2011:

Politiek dringt aan op proef met langere sluittijden
‘Patronaat tot 6 uur open’

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Poppodium Patronaat en culturele evenementencomplex De Lichtfabriek mogen straks in het weekend wellicht tot 6 uur ‘s ochtends open. Op verzoek van de gemeenteraadscommissie Bestuur bereiden B en W een proef voor met langere openingstijden.

De proef vloeit voort uit de discussie over langere openingstijden voor de horeca. Met name de PvdA dringt hierop aan. B en W zien er echter helemaal niets in en voelen zich daarin gesteund door zowel de Haarlemse afdeling van de Horecabond, de wijkraden in en om de binnenstad en de politie.

Op verzoek van de PvdA wordt het idee, dat onderdeel is van het coalitieprogramma, echter nog niet definitief in de prullenbak gegooid. Raadslid Jeroen Fritz oppert daarbij een kleinschalige proef, waarbij hij denkt aan het Patronaat en aan De Lichtfabriek. Die hebben zelf onlangs immers de wens kenbaar gemaakt langer open te blijven. Het idee van Fritz is inmiddels politiek breed omarmd.

Het Patronaat ziet in langer openblijven een mogelijkheid een deel van de aangekondigde bezuinigingen op te vangen.

Haarlem kent al een systeem van een beperkt aantal nachtvergunningen. Op dit moment maakt alleen Club Stalker daarvan gebruik. Die mag daarmee in het weekend tot 5 uur ‘s ochtends de deur open houden.

Die vergunning wordt echter niet alleen beperkt uitgegeven, maar ook alleen binnen het centrumgebied. Patronaat en Lichtfabriek vallen daar beide buiten. Daar komt bij dat Patronaat en Lichtfabriek liever tot 6 uur open zijn, vanwege de aansluiting die dat biedt op de eerste treinen die weer gaan rijden.

Directeur/programmeur Jeroen Blijleve van het Patronaat geeft overigens aan in eerste instantie niet te denken aan elk weekend. “Wij zouden graag een aantal keer per jaar die mogelijkheid hebben. Waarbij we niet van plan zijn mensen tot sluitingstijd toe te laten. Wie naar binnen wil, moet voor zo’n drie uur wel binnen zijn.”

Dat idee strookt met het voorstel van Jeroen Fritz, die in dit verband ook pleit voor zogenoemde ‘venstertijden’.

Nog geen reacties.

Geef een reactie