Meer

Kabinet laat kantoren liever leegstaan

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) is er tegen om financieel te stimuleren dat leegstaande kantoren worden omgebouwd tot woningen. Volgens de minister zou de overheid dan “tweederangs woningen” financieren. Hij wil in plaats daarvan leegstaande kantoren slopen (zie dit bericht). Een teleurstellend standpunt, dat weer eens laat zien dat dit kabinet erg weinig oog heeft voor de problemen op de woningmarkt van steden als Haarlem.

In Nederland staat zo’n 14 procent van de kantoorruimte leeg. Dat komt niet alleen door de economische crisis, maar ook door nieuwe manieren van werken als tele- en flexwerken. Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de PvdA, wil het omvormen van deze leegstaande kantoren stimuleren door bijvoorbeeld de BTW op het ombouwen te verlagen, de overdrachtsbelasting af te schaffen of een statiegeldregeling in te voeren bij nieuwe kantoren (zie dit bericht). Donner voelt echter niets voor dit soort financiële prikkels. Het kabinet wil niet verder gaan dan het wegnemen van belemmerende wet- en regelgeving. Het gevolg hiervan zal zijn dat veel eigenaren het financieel aantrekkelijker blijven vinden hun pand leeg laten staan dan het om te vormen naar bijvoorbeeld studentenkamers of een broedplaats voor kunstenaars of creatieve ondernemers.

Gelukkig hebben VVD en CDA in Haarlem meer oog voor de problemen met leegstaande kantoren dan hun landelijke partijgenoten. Zo diende de VVD bij de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad nog samen met ons een motie in om meer leegstaande kantoren om te vormen tot woningen (zie een eerdere blog). Dit zal een prominente plek krijgen in de nieuwe Woonvisie, die momenteel wordt opgesteld. Het is teleurstellend dat de gemeente daarbij geen extra steuntje in de rug krijgt van het kabinet.

Lees hier mijn eerdere blogs over leegstaande kantoren.

Nog geen reacties.

Geef een reactie