Meer

Haarlems Dagblad: verkiezing beste raadslid 2007

Tenda Hoffmans (GroenLinks) won dit jaar de verkiezing voor beste raadslid van 2007, zelf eindigde ik op de tweede plaats. Lees hier het artikel uit het Haarlems Dagblad van 31 december 2007 hierover.

Haarlems Dagblad, 31 december 2007:

Hoffmans (GL) beste raadslid van 2007

Door Richard Stekelenburg

HAARLEM – Tenda Hoffmans van GroenLinks is het beste Haarlemse gemeenteraadslid van 2007. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse verkiezing die deze krant uitschrijft onder Haarlemse politici. Chris van Velzen (VVD) werd voor het tweede achtereenvolgende jaar aangewezen als beste wethouder.

Hoffmans wordt door haar collega’s geprezen als ‘scherp’, ‘betrokken’ en ‘integer’. Over haar wordt gezegd dat ze ‘niet uit het veld te slaan’ en ‘een goede debater’ is. Iemand schrijft: ‘Ze is sterk in luisteren en kan dan met behulp van argumenten van een tegenstander in debat spottend toeslaan. Maar ze is ook relativerend en laat voor argumenten die er toedoen lachend haar waardering merken.’

Een ander: ‘Zij is in de commissie Ontwikkeling een van de weinigen die goed doordacht en consistent oppositie voert. Bij veel anderen is er weinig lijn te ontdekken.’

Hoffmans is sinds de verkiezingen van 2006 lid van de gemeenteraad. Ze was bij die verkiezing de nummer 2 van de GroenLinks-lijst en wist toen uitzonderlijk veel voorkeursstemmen te verzamelen: ruim tweeduizend ofwel eenderde van de GroenLinks-stemmen. Eerder maakte ze als duo-voorzitter deel uit van het partijbestuur. In het dagelijks leven is Hoffmans werkzaam als consulente op het gebied van gehandicaptenzorg.

Van de 39 raadsleden en vier wethouders brachten 42 hun stem uit. De eenmansfractie van ChristenUnie wil om principiële reden niet meedoen aan dit soort verkiezingen. De raadsleden kozen zowel een beste collega als een beste wethouder, de wethouders werd gevraagd een beste raadslid aan te wijzen.

Tenda Hoffmans kreeg tien van de 43 stemmen. De nummer twee, Jeroen Fritz (PvdA) bleef steken op zeven stemmen, die overigens allemaal van binnen de eigen partij kwamen. Hoffmans haalde stemmen uit zes van tien gemeenteraadsfracties. Als nummer drie eindigde Cees-Jan Pen van het CDA; hij kreeg vier stemmen.

Opvallend is dat de top drie wordt gevormd door een jonge, nieuwe lichting Haarlemse politici. Hoffmans en Pen zijn beiden 35, Fritz is 25 en daarmee het op één na jongste raadslid. Opmerkelijk is voorts, dat de winnaar van vorig jaar, Sjaak Vrugt, dit jaar géén stemmen haalde.

Bij de wethouders is Chris van Velzen (financiën, cultuur en personeelszaken) evenals vorig jaar de onbetwiste nummer één. Hij kreeg 28 stemmen (twee meer nog dan vorig jaar). Ter vergelijk: de nummer twee, Maarten Divendal (beheer, sport en jongeren – PvdA), haalde zes stemmen.

‘Hoe parmantig hij ook is, hij is de beste’, schrijft iemand over Van Velzen. Hij wordt ‘stevig’, ‘daadkrachtig’ en ‘helder’ genoemd. Maar ook als iemand die rekening houdt het wensen in de gemeenteraad en er zelfs eer in legt die te vervullen. Of, zoals iemand typeert: ‘Hij heeft nog steeds die lichtgeraaktheid van de beginnende wethouder die kwaad wordt als hem iets wordt verweten dat niet juist is. Of hij weet dit zo goed te spelen, dat dit ook weer waardering verdient. Overigens wordt me wel steeds meer duidelijk wanneer hij onzin verkoopt.’

Nog geen reacties.

Geef een reactie