Meer

De hagenpreek van Thomas von der Dunk

Waar de jaarlijkse Arondéuslezing meestal met moeite honderd bezoekers trekt, waren woensdag 27 april zo’n 1200 mensen (volgens schatting RTVNH) aanwezig in de Haarlemmerhout, waar historicus Thomas von der Dunk zijn Arondéuslezing hield. De lezing, die was afgelast door vertegenwoordigers van CDA en VVD uit een commissie van Provinciale Staten omdat Von der Dunk een verband legde tussen de PVV en de NSB, werd toch gehouden als zogenaamde “hagenpreek” voor het provinciehuis in de buitenlucht.

Ook ik was bij deze hagenpreek in de Hout aanwezig. Niet omdat ik het nu met elk woord van Von der Dunk eens ben, maar vooral omdat vrijheid van meningsuiting er niet alleen is voor PVV-ers. Waar politici niet meer willen luisteren naar kritische of onwelgevallige geluiden gaat de democratie ten onder. Dat mogen we niet laten gebeuren.

Het was mooi om te zien dat niet alleen veel sympatisanten van de progressieve partijen aanwezig waren bij de hagenpreek, maar ook veel VVD-politici, waaronder commissaris van de koningin Johan Remkes en veel Haarlemse VVD-ers. Een mooi signaal, dat laat zien dat opkomen voor de vrijheid van meningsuiting niet afhankelijk hoort te zijn van met welke partij je landelijk toevallig in een coalitie zit. Jammer dat de PVV en een aantal statenleden van VVD en CDA daar anders over hebben geoordeeld.

3 reacties op De hagenpreek van Thomas von der Dunk

 1. Jan Leul 28 april 2011 at 21:02 #

  Prima dat professor von der Dunk in alle vrijheid kan raaskallen in de Hout voor 1200 goedbedoelende doch naive en wegkijkende toeschouwers.
  Maar om de NSB nu met de PVV te vergelijken is een beetje domme uitspraak, immers de NSB was gelieerd aan de Duitse Arbeiderspartij ,de NDSAP. Hitler was trouwens zo links als de pest met grote sympathie voor de Islam + aanhang.

  De NSB had overigens ook in Nederlands-Indië een behoorlijke aanhang,vnl onder de met de Hollandse bezetter heulende en later naar Holland gevluchte Indo’s

  Ook uitspraken als ’De knokploegen blijven tot een paar parlementariërs met losse handjes beperkt, wier percentage overigens dat van Marokkaanse jongeren met een justitieel verleden inmiddels ruimschoots overtreft.’ geeft aan dat von der Dunk niet op de hoogte is van de dagelijkse beslommeringen in Holland en de daarbij behorende CBS misdaadcijfers.
  von der Dunk zal ongetwijfeld een hoog IQ bezitten maar met zijn EQ is het droevig gesteld, de tijd zal het leren.

  met vriendelijke groet,

 2. Sophie Hermsen 20 mei 2011 at 10:37 #

  Ik ben toch wel benieuwd wat Jan Leul probeert te suggereren met ‘De NSB had overigens ook in Nederlands-Indië een behoorlijke aanhang,vnl onder de met de Hollandse bezetter heulende en later naar Holland gevluchte Indo’s’?

  Persoonlijk vind ik de toespraak van Von der Dunk niet altijd even smaakvol, maar dat is geen reden om het te verbieden.

 3. Jeroen Fritz 20 mei 2011 at 10:45 #

  @Sophie: Ach, die opmerking van Jan Leul had ik maar genegeerd. Het is een historisch feit dat de NSB veel aanhang had in Nederlands-Indië (van de 300.000 Nederlanders daar waren er in 1937 5000 lid van de NSB). De relevantie van deze opmerking van Jan Leul in deze discussie ontgaat mij overigens ook.

Geef een reactie