Meer

Kabinet sloopt Haarlemse cultuur

Geen subsidie meer voor Toneelschuur Producties, meer dan 6 miljoen euro minder subsidie voor Holland Symfonia en een korting van drie ton voor het Teylers Museum: de plannen van staatssecretaris Zijlstra om te bezuinigen op cultuur komen keihard aan in Haarlem. Het Haarlemse culturele aanbod wordt door het kabinet vakkundig gesloopt. Niet op een weloverwogen wijze, maar met een botte bijl.

Natuurlijk snap ook ik dat er in deze economisch lastige tijden bezuinigd moet worden op cultuur. Dat doen wij als gemeente ook: ook wij zijn gedwongen tien procent te bezuinigen op cultuursubsidies. Het kabinet kort echter onevenredig veel op cultuur. Waar wij in Haarlem bovendien proberen de bezuinigingen zo aan te pakken dat culturele instellingen de kans krijgen met wat meer cultureel ondernemerschap hun werk te blijven doen, hanteert het kabinet de botte bijl. Het heeft veel weg van een afrekening met deze volgens gedoogpartij PVV “linkse hobby”.

Voor een stad als Haarlem, die ook economisch sterk afhankelijk is van cultuur en creativiteit, komt dit extra hard aan. Ik hoop dan ook op wijsheid in de Tweede Kamer. Deze plannen mogen niet ongewijzigd doorgaan. Wat mij betreft slaan de Haarlemse politici en culturele instellingen de handen in één om de Tweede Kamer hiervan te overtuigen.

3 reacties op Kabinet sloopt Haarlemse cultuur

 1. Hans Peeters (op persoonlijke titel) 11 juni 2011 at 13:53 #

  De gemeente mag ook gerust de hand in eigen boezem steken. Jarenlang is er geen overkoepelende visie geweest over de positie van de cultuur in de stad en wat de stad wil zijn in cultureel opzicht. Er is vaak klakkeloos geld ingestopt. Nu er bezuinigd moet worden is er nog steeds geen visie. Dit heeft als gevolg dat mooie, waardevolle culturele en maatschappelijke zaken voor Haarlem verdwijnen (stadsdichter, kindertheater, lokale omroep en onzin (pontjes, overbodige fietspaden) blijft bestaan.

 2. Jeroen Fritz 11 juni 2011 at 14:19 #

  Zoals je weet werken de coalitiefracties in de raad hard om juist de door jou genoemde culturele initiatieven te sparen. Wij komen daarover in de kadernota met voorstellen, zoals we al eerder hebben aangekondigd.

  Aan deze alternatieve voorstellen ligt wat de PvdA betreft ook wel degelijk een visie ten grondslag. Ten eerste willen wij dat de gemeente niet alleen professionele kunst financiert, maar ook amateurkunst. Wij hebben daarom grote moeite met de enorme bezuiniging op amateurkunst. Ten tweede vinden wij dat cultuur voor alle Haarlemmers moet zijn en dat we dus ook cultuur die populair is bij jongeren en allochtonen moeten subsidiëren. Een goed voorbeeld van cultuureducatie in de wijken als het Wereldkindertheater willen wij daarom behouden. Tenslotte vinden wij het belangrijk dat ook de innovatieve kracht van kunst wordt behouden. Die is ook belangrijk voor de creatieve economie in onze stad. De keuze om moderne kunst voor een groot deel te schrappen delen we dan ook niet.

  Als wij overigens de gemeentelijke bijdrage aan het pontje zouden gebruiken om de bezuiniging bij de lokale omroep te compenseren, vrees ik dat jullie heel bedrogen uit komen. Die is namelijk veel en veel lager dat het benodigde bedrag!

 3. Karel 11 juni 2011 at 20:55 #

  Dit kabinet haalt cultuur. Cultuur is maatschappijkritisch, en daar houdt rechts niet zo van. Dus proberen ze het zo de nek om te draaien. Triest, maar waar.

Geef een reactie