Meer

Scenario’s voor de bibliotheek van de toekomst

De gemeente Haarlem moet de komende jaren fors bezuinigen. Ook de stadsbibliotheek ontkomt helaas niet aan deze bezuinigingen. Naast een aantal bezuinigingen uit het verleden moet de bibliotheek vanaf 2016 nog eens 340.000 euro per jaar inleveren, ruim 8 procent van de totale subsidie. De bibliotheek heeft zelf drie scenario’s uitgewerkt voor hoe deze bezuiniging kan worden opgevangen.Donderdag 16 juni besprak de commissie Ontwikkeling deze scenario’s.

Het eerste scenario gaat uit van sluiting van één van de vestigingen in de stadsdelen, waarschijnlijk in Haarlem-Noord. In het tweede scenario blijven naast de centrale bibliotheek in het centrum ook de drie filialen in de stadsdelen (Schalkwijk, Noord en Oost) bestaan, maar worden de filialen in Schalkwijk en Noord verkleind, bijvoorbeeld door samen te werken met zorgvoorzieningen. Het derde scenario gaat uit van vernieuwing op basis van het gegeven dat er steeds meer e-books zullen worden uitgeleend, onder meer via internet. Daardoor verandert de functie van de bibliotheek en is er minder ruimte nodig. In dit scenario ontstaat een gemoderniseerde centrale bibliotheek gecombineerd met servicepunten in de wijken.

De PvdA is enthousiast over de manier waarop de bibliotheek constructief meedenkt over de bezuinigingen. Wij hebben daarbij natuurlijk wel een voorkeur. Voor de PvdA is sluiting van een compleet filiaal in bijvoorbeeld Haarlem-Noord zonder aantrekkelijk alternatief niet bespreekbaar. Scenario 1 heeft daarom niet onze voorkeur. Wij zien veel meer in een combinatie van de andere twee scenario’s, waarbij de centrale bibliotheek wordt gemoderniseerd en aangepast aan de eisen van de toekomst. Daar hoort ook een moderne, aantrekkelijke presentatie bij. In andere steden bestaan daar al mooie voorbeelden van. Daarnaast kunnen de filialen in de stadsdelen worden verkleind en bijvoorbeeld worden samengevoegd met zorgvoorzieningen. In Haarlem-Oost is de bibliotheek al gevestigd in het Reinaldahuis, onder meer gecombineerd met een zorgloket. Wat ons betreft kan dat ook in de andere stadsdelen een goed en aantrekkelijk alternatief bieden.

Nog geen reacties.

Geef een reactie