Meer

Hoe verder met de lokale omroep?

Volgende week behandelt de gemeenteraad de kadernota. Hierbij worden onder meer de bezuinigingen op de subsidies besproken. Samen met coalitiegenoten D66, GroenLinks en VVD zal ik een alternatief voorstel voor de bezuinigingen op de cultuursubsidies doen (zie een eerdere blog). Deze week ga ik in aparte blogs in op verschillende onderdelen van dit alternatieve voorstel. Vandaag is dat de lokale omroep Haarlem 105.

Aanvankelijk was het College van B&W van plan de gehele subsidie van 80.000 euro voor de lokale omroep Haarlem 105 te schrappen. In de wet is echter vastgelegd dat gemeenten een zorgplicht hebben voor de lokale omroep. Na kritiek van vrijwel de gehele raadscommissie Ontwikkeling (zie een eerdere blog) besloot het College van B&W daarom de helft van de subsidie (40.000 euro) te handhaven en de andere helft te schrappen. Onduidelijk is echter of het College zich hiermee wel aan de wet houdt.

Het probleem is dat er landelijk onduidelijkheid bestaat over wat de zorgplicht voor de lokale omroep precies inhoudt. Er bestaat een normbedrag per huishouden, maar de wet kent geen sanctie als een gemeente zich niet aan dat bedrag houdt. Veel gemeenten kiezen daarom voor een ander bedrag. Zo ook Haarlem, want ook de huidige subsidie  wijkt af van het normbedrag.

Als coalitiefracties stellen wij voor nog eens 25.000 euro van de bezuiniging ongedaan te maken. Haarlem 105 houdt daarmee 65.000 euro van de subsidie over. Verder vinden wij dat het College en Haarlem 105 met elkaar in gesprek moeten over het verschil van mening over het normbedrag. De gemeente moet nog eens goed juridisch uitzoeken hoe dit nu zit. Als dat leidt tot verhoging van de subsidie, dan willen wij dat het College van B&W daar een voorstel voor doet. Dat hoeft niet perse via subsidie. De gemeente kan ook op een andere manier bijdragen aan financiering van de lokale omroep, bijvoorbeeld door zendtijd in te kopen of programma’s te sponsoren.

Daarnaast heb ik de wethouder gevraagd met een nieuwe gemeentelijke visie te komen over het lokale omroepbeleid. Daarin moet duidelijker worden vastgelegd wat de gemeente precies verwacht van de lokale omroep. Eens in de zoveel jaar kan de gemeente vervolgens bepalen welke omroep dat het beste kan uitvoeren. Dat kan heel goed de huidige lokale omroepvereniging Haarlem 105 zijn, maar als een andere organisatie het beter kan doen moet dat ook niet op voorhand worden uitgesloten.

4 reacties op Hoe verder met de lokale omroep?

 1. Hans Peeters vz Haarlem105 24 juni 2011 at 10:03 #

  Met deze opvatting zijn wij het 105% eens…
  Als we de scherven bij elkaar geraapt hebben gaan we deze discussie aan. Sterker nog, de eerste gesprekken hebben al plaats gevonden.

 2. Alwin 24 juni 2011 at 10:55 #

  Waarom laten jullie AB Radio deze klus niet doen? Die doen tenminste nog echt aan lokaal nieuws.

 3. Henk 24 juni 2011 at 21:39 #

  AB Radio zijn prutsers. Haarlem 105 is het ultieme kat in boom nieuws uit Haarlem e.o. en zij zijn de enige die, ondanks het krappe budget, shows met live dj’s weten neer te zetten overdag. Bij mij in de winkel staat H105 altijd op.

 4. Henny Leeflang 25 juni 2011 at 09:53 #

  Haarlem105 is al jaren een belangrijke spil in onze stad en wordt gewaardeerd door vele organisaties.
  Als stad moeten we trots zijn op het feit dat Haarlem105 bekend staat als hofleverancier in Hilversum!
  Van BNers tot technischemedewerkers er is bijna niet 1 omroep in NL waar geen Haarlem105er werkzaam is.

Geef een reactie