Meer

Keurmerk en ander sanctiebeleid voor coffeeshops

Haarlemse coffeeshophouders en gemeente werken hard aan een keurmerk voor veilige en verantwoorde coffeeshops. Donderdag 21 juli besloot de Haarlemse gemeenteraad op voorstel van de Actiepartij om, zodra dit keurmerk er is, het sanctiebeleid aan te passen. In dit nieuwe sanctiebeleid neemt de ernst van de sanctie bij meerdere overtredingen toe, net als bij de gewone horeca. De PvdA pleit al langer voor zo’n nieuw sanctiebeleid.

Het Keurmerk Haarlemse Coffeeshops wordt uniek in Nederland. Coffeeshophouders die een veilig en verantwoord verkoopbeleid voeren, klanten goed voorlichten en de regels uit het gemeentelijke drugsbeleid serieus nemen komen in aanmerking voor een keurmerk. Er komt een speciale voorlichtingsfolder voor klanten, in de coffeeshops komen posters te hangen met de huisregels en er zal met een kleurcode de sterkte van producten worden aangegeven.

Een prachtig initiatief van de coffeeshophouders en burgemeester Schneiders. Hiermee laat Haarlem zien dat zij voorop loopt in Nederland als het gaat om veilige coffeeshops en verantwoord drugsgebruik. Waar het CDA in de Tweede Kamer deze week weer eens hoog van de toren blaast over sluiting van coffeeshops, doen wij in Haarlem echt iets om minderjarigen te weren uit coffeeshops en coffeeshops veiliger te maken.

Op voorstel van de Actiepartij besloot de gemeenteraad om, zodra dit keurmerk er is, het sanctiebeleid aan te passen. Nu is het zo dat wanneer er een overtreding van de regels wordt geconstateerd er direct een lange sluiting volgt. Wij willen dit sanctiebeleid aanpassen aan wat ook in veel andere gemeenten gebruikelijk is: een oplopende straf bij meerdere overtredingen, net als in de gewone horeca.

Nog geen reacties.

Geef een reactie