Meer

Een bijzonder hotel in Shanghai

Na een vlucht van acht uur uit Dubai en een rit met de enige supersnelle magneetzweeftrein ter wereld (430 km/u) stond ik dan op The Bund, de beroemde boulevard langs de Huangpu rivier in Shanghai. Aan de ene kant van deze rivier liggen prachtige koloniale panden uit de tijd dat de Europese grootmachten als Frankrijk, Engeland en Rusland het hier voor het zeggen hadden in grote delen van de stad, aan de andere kant van de rivier ligt de ultramoderne skyline van Shanghai.

Ik verblijf drie nachten in een bijzonder hotel, net ten noorden van The Bund: het Astor House Hotel. Dit was in 1846 het eerste Westerse hotel in China en volgens sommigen ooit het meest luxe hotel ter wereld.Ooit sliepen hier Albert Einstein, Charlie Chaplin, tsaar Nicolaas II en president Ulysses S. Grant. Ook brandde hier de eerste gloeilamp van China en stond hier de eerste Chinese telefoon. De tijd als ultraluxe hotel is inmiddels echter lang voorbij. Het is nu vooral vergane glorie. Een heel grote kamer kost slechts 40 euro per nacht en er verblijven vooral Chinese en westerse toeristen. Maar het gebouw is nog altijd indrukwekkend, vooral de ontbijtzaal (zie foto). Bekijk hier de uitgebreide pagina op wikipedia over het hotel.

           

De afgelopen twee dagen heb ik Shanghai bekeken, een gave en moderne stad die een bijzonder mix vormt tussen China en het kapitalistische westen. Behalve The Bund heb ik gisteren twee prachtige musea bezocht: het Shanghai Museum, het beste museum in China voor Chinese oudheden, en de Shanghai Urban Planning Exhibition Hall, een museum dat geheel gaat over de stedenbouw in deze zich snel ontwikkelende stad. Ook heb ik, nadat ik in Dubai al bovenop het hoogste gebouw ter wereld stond (zie een eerdere blog), het twee na hoogste gebouw ter wereld bezocht: het World Financial Center (474m). Vanuit hier heb je na zonsondergang een prachtig uitzicht over de verlichte stad (zie foto).

Vandaag heb ik de oude stad bezocht. Dat is vooral een toeristische bazar, maar er ligt ook een mooie Chinese tuin. Ook ben ik in de French Consession geweest, het deel van de stad dat lange tijd in Franse handen was. Hier hebben ze onlangs een wijkje met oude huizen gerestaureerd en herbouwd, waar nu het hippe eet- en uitgaansdistrict Xintiandi is gevestigd.

Morgen ga ik met de trein naar Suzhou, een stad die beroemd is om zijn kanalen en Chinese tuinen. Met de supersnelle trein is het slechts een half uurtje buiten Shanghai. Hier blijf ik één nacht. Vervolgens ga ik zondag terug naar Shanghai, waar ik overstap op de splinternieuwe supersnelle trein naar Beijing, die me als het goed is in nog geen vijf uur in Beijing brengt. Tot een maand geleden deed je daar nog 12 uur over.

Deze website werkt overigens gewoon in China, dus ik zal hier de komende maand blijven bloggen. Ik heb nog geen goede manier gevonden om te twitteren, maar ik kan wel via e-mail twitpics versturen. Ik zet dus af en toe foto’s op twitter, maar kan jullie eventuele reacties niet zien.

Eén reactie op Een bijzonder hotel in Shanghai

 1. H Sloos 29 juli 2011 at 23:46 #

  Hoi Jeroen

  Ik neem aan dat ook jij het nieuws volgt omtrent de botsing tussen twee hsl treinen in China, desondanks, een prettige reis toegewenst.

  Een licht e jalousie maakt zich van mij meester. Wat mij opvalt is dat de foto van het hoogste gebouw ter wereld bij mij de vraag oproept of je nog wel het idee hebt dat je op een gebouw staat. Het uitzicht laat zich het best vergelijken met een landing met een vliegtuig. Dan scheer je ook op een paar honderd meter over de stad. Hoe oordeel jij dat? eb je nog het idee dat hje op de aarde staat of verlies je dat begrip

  Verder, het duurste hotel, de snelste trein, de oudste etc etc. Ik dacht dat wij sociaal democraten niet zo competitief waren ingesteld?

  Nogmaals met licht jaloerse groet,

  Henk

Geef een reactie