Meer

Het mooiste museum ter wereld staat in Suzhou

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: het mooiste museumgebouw ter wereld staat niet in Londen, Parijs, New York of Bilbao, maar in de Chinese stad Suzhou. Het is althans het mooiste museumgebouw dat ik ooit heb bezocht. Het enkele jaren geleden geopende Suzhou Museum is ontworpen door de beroemde architect I.M. Pei, die onder meer ook verantwoordelijk is voor de piramide van het Louvre en de oostvleugel van de National Gallery of Art in Washington DC.

De waterstad Suzhou is één van de oudste steden van China. Het staat bekend om zijn kanalen en vele klassieke Chinese tuinen. Pei is in Suzhou geboren en heeft in het museum tal van karakteristieke elementen uit de tuinen van Suzhou (witte huizen met zwarte balken, water, bamboe, rotsen) verwerkt, maar dan in de van hem bekende geometrische vormen. Het resultaat is echt verbluffend mooi.

Ik sliep in Suzhou in het leuke Mingtown Youth Hostel, gelegen aan één van de gezelligste kanalen van Suzhou. Langs dit kanaal, waarover bootjes met zingende bootsmannen varen, liggen veel theehuizen en cafe’s. Maar de meeste huizen aan het kanaal zijn nog gewoon bewoond door de lokale bevolking, waardoor het er wel toeristisch is, maar toch een mooi beeld geeft van het leven aan het water in deze stad.

Nog geen reacties.

Geef een reactie