Meer

Nieuwe Selimiye Moskee

Aanstaand weekend opent in Haarlem een prachtig nieuw gebouw: de Selimiye Moskee in het Reinaldapark. Als PvdA-fractie hadden wij de eer gisteren al voor de opening een kijkje te nemen in deze nieuwe Turkse moskee, tijdens een fractievergadering op locatie.

Selimiye Moskee

Vrijwel elke maandag vergadert onze fractie in de fractiekamer in het stadhuis. Maar steeds vaker verruilen we onze fractiekamer voor een vergadering op locatie ergens in de stad. Zo waren we drie weken geleden nog te gast bij duurzaamheidsdeskundige Maurits Groen (zie een eerdere log). Gisteren vergaderden we op locatie in de nieuwe Selimiye Moskee.

De Turkse Selimiye Moskee is sinds 1978 gevestigd in een voormalig schoolgebouw in het Rozenprieel. Na veel discussie in de stad en politiek kreeg de moskee enkele jaren terug de mogelijkheid om in het Reinaldapark in Haarlem-Oost een nieuwe moskee te bouwen. De PvdA heeft zich hier samen met anderen altijd erg voor ingezet. Het moskeebestuur heeft er niet voor gekozen om een Turkse architect een moskee uit Turkije te laten kopiëren, maar heeft de Haarlemse architect Fedde Reeskamp (tevens raadslid voor D66) opdracht gegeven een geheel nieuw gebouw te ontwerpen. Het is daarmee niet een typisch Turkse, maar een echte Nederlandse moskee geworden.

Het resultaat is indrukwekkend: van buiten een gebouw met veel hout en glas, wat prachtig past in de groene omgeving van het Reinaldapark. Binnen bevindt zich natuurlijk de grote gebedsruimte, die onder de koepel ligt en rijkelijk is versierd met tegelwerk. Maar daarnaast is er veel ruimte voor activiteiten en samen zijn. Dit is een openbare ruimte: iedereen is welkom om binnen te lopen.

Selimiye Moskee

Naast de rondleiding door de moskee hebben we gisteren ook gediscussieerd met verschillende vrijwilligers van de moskee, onder wie veel jongeren. Natuurlijk ging het daarbij over de islamfobie en Geert Wilders, maar ook over bijvoorbeeld het Haarlemse onderwijs, het onderhoud van de openbare ruimte en de problemen van Haarlem-Oost. Duidelijk is dat de vrijwilligers van de moskee zeer betrokken zijn bij dit deel van Haarlem. Ze willen tal van activiteiten organiseren, niet alleen voor de Turkse bezoekers, maar ook voor andere wijkbewoners. De nieuwe moskee is dan ook niet alleen een architectonische aanwinst voor Haarlem, maar kan ook een bijdrage leveren aan betere sociale samenhang in Haarlem-Oost.

Nog geen reacties.

Geef een reactie