Meer

China: de politiek en de mensenrechten

Eén van de vragen die ik de afgelopen weken het meest kreeg over mijn reis door China was wat ik vind van de politiek en de mensenrechten in dat land. Dat is natuurlijk begrijpelijk, aangezien China nog altijd een ondemocratisch land is, waar de mensenrechten allerminst vanzelfsprekend zijn. Aan de andere kant is wel opvallend dat ik deze vraag eigenlijk nooit heb gekregen over reizen naar bijvoorbeeld Laos, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten, landen die in de Democracy Index nog aanmerkelijk lager scoren dan China.

Het is natuurlijk onzin om te denken dat je na een maand reizen door China een goed oordeel hebt over de politieke situatie en de mensenrechten. Hoewel de tijd dat je als reiziger alleen dat te zien kreeg dat de regering wilde in China al lang voorbij is (met uitzondering van Tibet, waar ik niet ben geweest), blijf je natuurlijk slechts een oppervlakkig beeld krijgen. En een land als China is veel te groot en te ingewikkeld om in een maand tijd helemaal te kunnen bevatten.

Je kunt je afvragen in hoeverre China nog echt een communistisch land is. Het economisch systeem is in ieder geval vrijwel geheel kapitalistisch en de oude communistische symbolen lijken soms meer te worden gebruikt uit nostalgie. Maar democratisch is China nog allerminst: het is nog altijd een eenpartijstaat, zonder vrije pers en zonder het recht op demonstratie. Weliswaar is er de laatste jaren duidelijk wat verbetering waar te nemen in de mensenrechten, maar mensen mogen nog altijd niet zelf bepalen hoeveel kinderen ze krijgen, vrijheid van godsdienst is beperkt en het internet is zwaar gecensureerd. Het moeilijkst is het misschien wel voor etnische minderheden, zoals de Tibetanen en Oeigoeren, waarbij elk streven naar meer autonomie hard wordt onderdrukt.

Ik geloof er niet in dat China zich op korte termijn zal ontwikkelen tot een democratie naar Westers model. Daarvoor is het land te groot en te divers, de cultuur te collectivistisch en de greep van de partij nog te groot. Maar China, dat economisch vooruit wil en waar de bevolking steeds beter opgeleid raakt, kan ook niet blijven vasthouden aan haar huidige politieke systeem. Veel kenners voorspellen dan ook dat China het voorbeeld zal volgen van bijvoorbeeld Singapore. Dat land combineert een verlicht autoritair model met vormen van democratie, grote economische welvaart en relatief gunstige mensenrechten. Een Aziatische vorm van democratie, die in onze ogen misschien niet ideaal is, maar wel een duidelijke verbetering is.

Eén reactie op China: de politiek en de mensenrechten

 1. J. Vermeer 7 november 2011 at 18:44 #

  Gemiste kans! Je had van te voren contacten kunnen leggen met organisaties die zich daar manifesteren om in de gelegenheid te komen met bijvoorbeeld dissidenten.

  Zo levert China zonder enig pardon (politieke) vluchtelingen van uit Noord-Korea weer aan datzelfde land uit, waarna in de meeste gevallen de vluchtelingen of verdwijnen in concentratiekampen of standrechtelijk worden geëxecuteerd.

  Ik denk meer dat de wil ontbrak dan de kennis, maar ja, je laat je vakantie niet vergallen door gehannes over mensenrechten!

  J. Vermeer
  Alkmaar

Geef een reactie