Meer

Telegraaf: ‘Jongere loopt wel om voor joint’

Maandag 5 september schreef ik een column over de afstand tussen coffeeshops en scholen op de website Haarlem Dichtbij (zie een eerdere blog). Dinsdag 6 september citeert de Telegraaf mij uitgebreid naar aanleiding van deze column in een artikel over het afstandscriterium voor coffeeshops. Je kunt dit artikel hier lezen.

Telegraaf, 6 september 2011:

‘Jongere loopt wel om voor joint’

Door Roy Klopper en Nienke Oort

AMSTERDAM, dinsdag.

Steden hebben in hun vaak oude winkelcentra de grootste problemen om voor coffeeshops een geschikte locatie te vinden op voldoende afstand van scholen.

Door de vaak compacte binnensteden is het volgens lokale bestuurders veelal amper te voorkomen dat er minder dan 350 meter afstand is tussen onderwijsinstellingen en verkooppunten van softdrugs zoals het kabinet wil. Dit geldt bijvoorbeeld voor Haarlem, zo meldt het lokale PvdA-raadslid Jeroen Fritz. “We hebben een heel compacte binnenstad. Het criterium van 350 meter is bij ons amper te handhaven, tenzij we alle coffeeshops verplaatsen naar de woonwijken. De vraag is of dat echt een verbetering is.”

Haarlem is na Amsterdam en Rotterdam de stad waarin de meeste hasjwinkels dicht bij scholen zijn gevestigd. Uit gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepresenteerde cijfers blijkt dat bijna een op de tien coffeeshops te dicht op een school staat. Volgens die cijfers zouden er in heel Nederland slechts 58 shops moeten sluiten, maar de gemeente Amsterdam, waar een derde van alle coffeeshops zit, komt met heel andere cijfers. “Als een straal van 350 meter gehanteerd wordt, betekent dit dat 116 van de 223 coffeeshops hun deuren moeten sluiten in Amsterdam”, laat woordvoerder Bartho Boer weten.

Hoe het kan dat de cijfers zo verschillen, heeft nog extra onderzoek nodig. Maar Jeroen Slot van de dienst Onderzoek en Statistiek in Amsterdam vermoedt dat het CBS een minimaal aantal middelbare scholen heeft geteld, terwijl Amsterdam maximaal telt. “Wij tellen bijvoorbeeld alle dependances van mbo’s en priv├ęscholen mee.”

Vicefractievoorzitter Fritz van de Haarlemse sociaaldemocraten ziet weinig in verplichte verhuizing van coffeeshops. “Het is symboolpolitiek. Ik zie liever ook geen blowende schoolkinderen, maar jongeren die dit toch willen, laten zich echt niet weerhouden omdat ze meer dan een paar honderd meter moeten lopen.”

Uniek

Fritz verwacht meer heil van goede voorlichting over de gevaren van drugs en strenge handhaving van de regels die bijvoorbeeld voorzien in een verkoopverbod aan niet-volwassenen. In Haarlem wordt een keurmerk ingevoerd dat uniek is in Nederland. Coffeeshophouders die een veilig en verantwoord verkoopbeleid voeren, klanten goed voorlichten en geen minderjarigen toelaten komen hiervoor in aanmerking.

Ook de gemeente Amsterdam vindt het verhuizen of sluiten van coffeeshops niet de oplossing om te voorkomen dat jongeren aan de drugs gaan. “Onderzoek onder jongeren heeft uitgewezen dat zij hun wiet helemaal niet in een coffeeshop halen”, aldus Boer. “Ze zijn veel te bang dat ze aangehouden worden en die kans is ook groot. Coffeeshops worden zeer streng gecontroleerd op het feit of zij zich aan de leeftijdsgrens van achttien jaar houden. In de afgelopen jaren zijn er slechts acht jongeren betrapt op het kopen van wiet terwijl ze nog minderjarig waren.”

2 reacties op Telegraaf: ‘Jongere loopt wel om voor joint’

  1. Ineke 6 september 2011 at 12:31 #

    Helemaal mee eens, Jeroen. Die paar honderd meter afstand tussen school en coffeeshop helpt helemaal niets.

  2. Alwin 7 september 2011 at 08:24 #

    Mooi artikel, en dat in de krant van wakker Nederland…

Geef een reactie