Meer

Op bezoek in zusterstad Angers

Haarlem heeft een stedenband met twee steden in Europa: Osnabrück in Duitsland en Angers in Frankrijk. Elk jaar bezoekt een delegatie uit de Haarlemse politiek beide steden. Anderhalf jaar geleden was ik al eens met een raadsdelegatie te gast in Osnabrück (zie een eerdere blog), en afgelopen weekend bezocht ik met een delegatie bestaande uit burgemeester Bernt Schneiders, wethouder Jack van der Hoek en verschillende raadsleden onze Franse zusterstad Angers.

Zo’n bezoek aan een zusterstad is erg leuk, maar zeker geen snoepreisje. Ten eerste omdat wij als raadsleden de verblijfskosten uit eigen zak betalen, en ten tweede omdat er ook een uitgebreid inhoudelijk programma aan het bezoek is gekoppeld. Omdat Angers veel meer stedenbanden heeft dan Haarlem, zijn hierbij delegaties uit tal van steden aanwezig. Behalve Haarlem en Osnabrück zijn dat bijvoorbeeld ook Pisa in Italië en Wigan in Groot-Brittannie. Het is heel interessant om met vergelijkbare steden in het buitenland ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

Dit jaar stond het inhoudelijke programma vooral in het teken van veiligheid en integratie. Zo hadden we een werkbijeenkomst over tweede en derde generatie immigranten, waar ervaringen uit de verschillende steden werden uitgewisseld. Ook hadden we als Haarlemse delegatie een gesprek met de loco-burgemeester van Angers die verantwoordelijk is voor veiligheid. Met hem wisselden we van gedachte over de organisatie van de politie. Frankrijk kent al jaren een nationale politie en omdat ook Nederland binnenkort een nationale politie krijgt was het interessant de ervaringen daarmee te horen.

Maar natuurlijk is er tijdens het programma ook plek voor ontspanning. Angers is een echte Franse stad, dus er was in het programma genoeg tijd ingeruimd om (iets te) uitgebreid te eten en te drinken. Het bezoek aan Angers is bovendien altijd gekoppeld aan het straattheaterfestival Accroche Coeur. Dit werd vrijdag geopend met een spectaculair vuurwerk. Overal in de stad waren het hele weekend kleine en grote optredens, erg leuk om tijdens de erg warme nazomeravonden rond te wandelen.

3 reacties op Op bezoek in zusterstad Angers

  1. Slavink 29 september 2011 at 09:55 #

    En de reiskosten? En de burgemeester en de ambtenaren, betalen die ook alles zelf? Dit is gewoon gelegaliseerde corruptie. Doe de OZB maar weer omhoog. Kots.

  2. Jeroen Fritz 30 september 2011 at 12:26 #

    Gelegaliseerde corruptie? Nogmaals, ik betaal de verblijfskosten uit eigen zak. Dat is voor dit soort bezoeken in bestuurlijk Nederland niet echt gebruikelijk, maar wat mij betreft een goede zaak.

  3. Harrie 8 mei 2012 at 13:41 #

    Er waren in de jaren 70 & 80 – als ik me niet vergis – toch van die wat grootschaliger, interscolaire uitwisselingen tussen Angers, Osnabrück en Haarlem? Als dat inderdaad zo is, mag het een kansje heten, dat de Angevijnse ondernemende, intelligente Valerie Massonneau (Trierweiler), de vriendin van Francois Hollande, in dat kader onze stad bezocht heeft. De scholen die zij bezocht heeft waren Lycee Joachim du Bellay en College Jean Lurcat. Ze is van 1965, dus zo’n bezoek zou rond 1982 hebben moeten plaatsvinden. In het Gemeente-archief moet zoiets toch (snel?)te vinden zijn.

Geef een reactie