Meer

Blog Action Day 2011: Stop de honger

Vandaag is het Blog Action Day, de dag waarop duizenden bloggers uit meer dan honderd landen elk jaar aandacht vragen voor een bepaald maatschappelijk probleem. Dit jaar valt Blog Action Day samen met Wereld Voedseldag. Het thema is dit jaar dan ook voeding. Net als in 2009 en 2010 doe ik ook dit jaar mee aan deze actie.

De toegang tot voldoende en gezonde voeding is oneerlijk verdeeld. De hongersnood in de Hoorn van Afrika dit jaar toont dat nog maar eens aan. De enorme droogte bedreigt het bestaan van miljoenen mensen in Somalië, Kenia en Ethiopië. Maar deze crisis staat niet op zichzelf, op veel meer plekken in deze wereld is voedselzekerheid absoluut niet vanzelfsprekend. De allerarmsten zijn vaak aangewezen op zeer primitieve en dus kwetsbare landbouw. De nood wordt verder vergroot door politieke onrust, klimaatverandering en een oneerlijke verdeling van landeigendom.

Maar er is ook goed nieuws: honger kan voorkomen worden. Er zijn voldoende landbouwtechnieken die het risico op misoogsten door droogte of plagen kunnen verkleinen. Goede irrigatie en gewasbescherming die in het Westen al tientallen jaren wordt toegepast kan een groot deel van de voedselschaarste voorkomen. Er bestaan systemen die al maanden van tevoren kunnen voorspellen dat er een hongersnood aankomt. Door dit soort ‘Early Warning Systems’ kunnen de overheid en hulporganisaties op tijd in actie komen. In India kunnen boeren zich verzekeren tegen ernstige regenval, zodat hun schade wordt vergoed. En in verschillende landen wordt er geëxperimenteerd met collectieve warenhuizen waar de oogst droog en vrij van ziektekiemen kan worden bewaard.

We weten hoe we honger kunnen stoppen, we moeten het alleen nu eindelijk eens gaan doen. Steun hier de petitie van One.org.

Nog geen reacties.

Geef een reactie