Meer

PvdA, volg het Franse voorbeeld

De PvdA zou het voorbeeld van onze Franse zusterpartij moeten volgen en de partijleider voortaan ook via open voorverkiezingen moeten kiezen. Die oproep deed Remy Wilshaus onlangs op twitter, en ik ben het daar helemaal mee eens.

Zondag 16 oktober vond de tweede ronde van de Franse socialistische voorverkiezingen plaats. Iedere Franse kiezer kon zijn stem uitbrengen, mits hij een verklaring ondertekende dat hij de idealen van de partij deelt en een bijdrage van minimaal 1 euro in de kosten betaalde. Nadat vorige week al ruim 2,6 miljoen Franse kiezers meededen aan de eerste ronde, waren dat er gisteren bijna 3 miljoen. Een enorm succes voor de Franse socialisten. Niet alleen wist de partij groot enthousiasme onder kiezers te mobiliseren, ook was haar boodschap wekenlang voorpaginanieuws in de Franse media.

Ik vind dat de PvdA dit voorbeeld moet volgen. De PvdA moet minder de partij worden van die paar duizend leden en meer de partij van alle progressieve Nederlanders. Dit past bij zo’n moderne en open partij. Als zelfs de zeer traditionele Franse sociaal-democraten het aandurven, dan kan de PvdA toch niet achterblijven?

2 reacties op PvdA, volg het Franse voorbeeld

  1. Guus Dekker 17 oktober 2011 at 16:58 #

    Goed idee!

    Mvv, Guus

  2. Karel Teeuwen 9 november 2011 at 12:53 #

    Hans Spekman stelt dit toch ook voor? Het is een goede manier voor de PVDA om van de partij van de elite en de leden weer de partij van ons allemaal te worden.

Geef een reactie