Meer

Haarlems Dagblad: ‘Brandveiligheid bij woonboten snel verbeteren’

Vandaag schrijft het Haarlems Dagblad over onze schriftelijke vragen over de brandveiligheid in de Waarderhaven (zie een eerdere log). Lees hier het complete artikel uit het Haarlems Dagblad van donderdag 13 maart 2008.

Haarlems Dagblad, 13 maart 2008:

‘Brandveiligheid bij woonboten snel verbeteren’

HAARLEM – De gemeente moet nu snel maatregelen nemen om de brandveiligheid van de woonschepen in de Waarderhaven te verbeteren. De PvdA-fractie komt deze week met een oproep.

Volgens gemeenteraadslid Jeroen Fritz van de PvdA hebben B en W alle gegevens in huis die nodig zijn om een keuze te maken tussen de verschillende opties die de situatie kunnen verbeteren. “Er is geen enkele reden meer om dit nog langer uit te stellen”, oordeelt hij.

Probleem van de woonschepen in de genoemde haven nabij de Waarderbrug is dat ze te dicht op elkaar liggen. De brandveiligheid vereist een minimale afstand van vijf meter tussen de schepen.

De kwestie in de Waarderhaven speelt al jaren. Met name de raadsfracties van PvdA en Axielijst dringen al tijden aan op maatregelen. Het college van B en W liet vorig jaar nog weten in deze discussie te willen wachten op de uitkomsten van een landelijk onderzoek naar brandveiligheid bij woonschepen. Dat rapport ligt er echter al sinds november en gaat eveneens uit van een minimale afstand van vijf meter.

Volgens Fritz zijn er nu drie opties. Ofwel de Waarderhaven wordt vergroot waardoor meer ruimte ontstaat, dan wel wordt een aantal schepen verplaatst naar een andere locatie. Een derde optie zou het aanbrengen van extra brandwerend materiaal kunnen zijn, waardoor de veiligheid wordt gewaarborgd ondanks de te kleine tussenruimten.

Volgens Fritz is de optie waarbij er geen schepen hoeven worden verplaatst ‘op papier’ de beste. “Ik zeg daar wel meteen bij, dat ik me afvraag of dat haalbaar is. Het zou wel eens een heel dure optie kunnen zijn.”

De afgelopen jaren zijn al diverse plannen tussen gemeente en bewoners van de 57 boten ter sprake gekomen. Zo is onder meer verplaatsing van de haven naar de Put van Vink nabij de Schouwbroekerbrug aan de orde geweest, of een verhuizing naar de Noordkop van de Waarderpolder, waar nu de nieuwe Schoterbrug wordt aangelegd. Volgens de woonbootbewoners liepen de plannen steeds stuk vanwege geldgebrek. De gemeente wil binnenkort een projectleider aanstellen om knopen door te hakken. De PvdA-fractie stelt deze week schriftelijke vragen aan B en W.

Nog geen reacties.

Geef een reactie