Meer

Teylers Museum op weg naar Werelderfgoed

Donderdag 27 oktober bezocht de raadscommissie Ontwikkeling het Teylers Museum. Dit bezoek stond vooral in het teken van de kandidatuur van dit oudste museum van Nederland als Unesco Werelderfgoed. We kregen een rondleiding achter de schermen en een toelichting op de plannen voor de kandidatuur door directeur Marjan Scharloo.

Het Teylers Museum stamt uit 1784 en is het enige museum ter wereld met een authentiek gebouw en interieur uit de achttiende eeuw. Geen enkel ander museum in Europa was bovendien langer aaneengesloten open dan het Teylers Museum. Het is een unieke combinatie tussen kunst en wetenschap.

Het museum is inmiddels door Nederland op de voorlopige lijst van Unesco geplaatst. Begin volgend jaar zal het museum haar dossier inleveren bij Unesco. Een definitief besluit over aanwijzing wordt rond de zomer van 2013 verwacht. De Haarlemse gemeenteraad steunt raadsbreed de kandidatuur van het Teylers Museum. De gemeente heeft inmiddels een convenant met het Teylers gesloten, waarin een aantal noodzakelijke afspraken worden gemaakt over bescherming van het gebouw, zoals een bufferzone. Hopelijk heeft Haarlem er in 2013, naast een deel van de Stelling van Amsterdam, een tweede Unesco Werelderfgoed bij.

Nog geen reacties.

Geef een reactie