Meer

Historische kaatsbaan in ere hersteld

De zestiende-eeuwse kaatsbaan bij Huis ter Kleef zal door de gemeente worden verkocht aan Real Tennis Club Huis ter Kleef. Zij zullen de kaatsbaan in ere herstellen, waarmee de oudste (overdekte) tennisbaan ter wereld ontstaat. Dat heeft de raadscommissie Ontwikkeling donderdag 27 oktober besloten. Hiermee wordt een wens waar ik mij al sinds 2009 in de gemeenteraad hard voor maak (zie eerdere blogs) gerealiseerd.

De kaatsbaan van het Huis ter Kleef werd omstreeks 1560 gebouwd. Het is het enige deel van het gebouw dat niet werd opgeblazen door Don Frederik bij de Spaanse bezetting. Kaatsen, tegenwoordig real tennis genoemd, is de voorloper van het moderne tennis. De Real Tennis Club koopt het pand met de verplichting het op eigen kosten te restaureren. Hierdoor wordt kaatsen voor het eerst sinds ongeveer 1800 weer mogelijk in Nederland. Bovendien krijgt Haarlem hiermee de oudste (overdekte) tennisbaan ter wereld terug. Aan de kaatsbaan zal een klein museum worden verbonden, zodat toegankelijkheid voor bezoekers en toeristen wordt gegarandeerd.

Ik maak mij hier al sinds 2009 hard voor in de gemeenteraad. Niet omdat ik nou zo enorm fan ben van het real tennis, een vrij elitaire sport, maar omdat dit een prachtige kans is om een bijzonder historisch pand in ere te herstellen. Bovendien krijgt Haarlem met de oudste tennisbaan ter wereld er een unieke bezienswaardigheid bij, die een nieuwe groep toeristen naar de stad kan trekken. Een bijzondere kans, die nu dus wordt gerealiseerd.

2 reacties op Historische kaatsbaan in ere hersteld

  1. Hans 9 november 2011 at 12:52 #

    Mooi dat dit is gelukt!

  2. Alwin 21 maart 2013 at 13:02 #

    Goed hoor!

Geef een reactie