Meer

Een creatieve kroon op Koningstein

Gisteren organiseerde de PvdA een debat over de creatieve economie (zie een eerdere blog). Vandaag geven we hier in de gemeenteraad een gevolg aan. Tijdens de begrotingsbehandeling hebben wij aandacht gevraagd voor het stimuleren van creatieve bedrijvigheid. Concreet doen wij dit door een motie in te dienen die vraagt om te onderzoeken of het gemeentelijke pand Koningstein, dat binnenkort leeg komt te staan, kan worden omgevormd tot centrum voor de creatieve economie in onze stad.

De afgelopen jaren heeft Haarlem, mede als gevolg van een motie van mij uit 2008, veel gedaan om meer broedplaatsen te creëren waar kunstenaars en creatieve ondernemers een plek kunnen vinden. Deze broedplaatsen zijn echter vaak op tijdelijke locaties gevestigd. De PvdA wil kijken of het mogelijk is om hen op een centrale plek samen te brengen, waar zij voor langere tijd onderdak kunnen vinden. Dit zou ook gecombineerd kunnen worden met bijvoorbeeld huisvesting voor startende ondernemers of verschillende culturele initiatieven in de stad die op zoek zijn naar ruimte, zoals Daisybell of Toneelschuur Producties.

Het kantorencomplex Koningstein komt binnenkort leeg te staan door de nieuwe gemeentelijke huisvesting. In de huidige markt is het zeer de vraag of verkoop of herontwikkeling op korte termijn haalbaar en rendabel is. Wij willen daarom onderzoeken of Koningstein, wanneer herontwikkeling op korte termijn niet haalbaar blijkt, tijdelijk kan worden omgevormd tot centrum van creatieve bedrijvigheid en startend ondernemerschap in de stad. Deze ontwikkeling zou niet alleen een belangrijke impuls kunnen zijn voor de creatieve economie, het culturele klimaat en startende ondernemers, maar kan ook een impuls betekenen voor de aangrenzende wijken Rozenprieel en Haarlem-Oost.

De motie is door de PvdA ingediend samen met D66, GroenLinks, VVD, CDA en Haarlem Plus.

3 reacties op Een creatieve kroon op Koningstein

 1. Alwin 9 november 2011 at 12:42 #

  Heel goed initiatief! Dat kantoor is echt een van de lelijkste van Haarlem, maar ik snap dat slopen lastig zal zijn gezien de economische mallaise. Dit is een heel goed alternatief, waar de buurt en de stad echt iets aan heeft.

 2. Guus Dekker 9 november 2011 at 13:01 #

  Goed idee, veel beter dan een hotel.

  Mvg, Guus

 3. skopzuh@gmail.com 19 mei 2012 at 23:24 #

  Staat deze ruimte nog steeds leeg?

Geef een reactie