Meer

Haarlem op glasvezel?

Sluit zoveel mogelijk Haarlemse woningen en bedrijven aan op glasvezel. Die oproep doet het burgerinitiatief Haarlem op Glasvezel aan de gemeente Haarlem. Ze zijn hierover een petitie gestart. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft dit initiatief inmiddels omarmd. Op initiatief van D66 is maandag 7 november een motie over ingediend in de gemeenteraad om de mogelijkheden hiervan te onderzoeken. Ik ben één van de mede-indieners van deze motie.

Met glasvezel wordt internet veel sneller. Dat is niet alleen belangrijk voor consumenten die steeds meer gebruik maken van video, internettelevisie of online games, maar opent ook de weg naar veel nieuwe mogelijkheden, zoals zorg op afstand en gemakkelijker thuis werken. Verschillende steden hebben dan ook al het initiatief genomen om de komende jaren de bestaande koperverbindingen te vervangen door glasvezel. Dat hoeft niet op kosten van de gemeente, er staan bedrijven te trappelen om dat te doen. De gemeente moet het alleen wel faciliteren en stimuleren.

Dinsdag 8 november had ik samen met mijn fractiegenoot Roel Schaart en D66-collega Fedde Reeskamp een gesprek met de initiatiefnemers van het burgerinitiatief. Zij hebben inmiddels ook gesproken met het bedrijf Reggefiber, een dochter van KPN, die in verschillende steden al samen met de gemeente bezig is met het aanleggen van een glasvezelnetwerk voor alle huishoudens. Het zou een mooie eerste stap zijn als de gemeente naar aanleiding van dit burgerinitiatief en onze motie eens met dit soort bedrijven gaat praten over de mogelijkheden. Want een stad die klaar wil zijn voor de toekomst kan niet zonder glasvezel.

12 reacties op Haarlem op glasvezel?

 1. Alwin 9 november 2011 at 12:49 #

  Het wordt inderdaad de hoogste tijd dat Haarlem wordt aangesloten op glasvezel. Een paar bedrijven zijn al aangesloten, maar gewone Haarlemmers zitten nog steeds te kloten met het KPN-kabeltje of de troep van UPC.

 2. Karel Teeuwen 9 november 2011 at 12:54 #

  Helemaal mee eens!

 3. Guus Dekker 9 november 2011 at 12:58 #

  Goed initiatief van d’66 en pvda.

  Mvg, Guus

 4. Guus Dekker 9 november 2011 at 12:59 #

  En van het burgerinitiatief natuurlijk.

  Mvg, Guus

 5. eelco 9 november 2011 at 13:04 #

  In mijn buurt (vijfhoek) wordt gesproken over vervangen gasleidingen. Kunnen ze dan niet van de gelegenheid gebruik maken om wat glas aan te leggen?

 6. Martijn 9 november 2011 at 14:15 #

  Steun ons burgerinitiatief en vul de petitie voor Haarlem op Glasvezel in http://haarlemopglasvezel.petities.nl

  Vraag ook uw buren en inwoners van Haarlem om deze petitie te ondertekenen.

 7. Bas 7 februari 2012 at 21:17 #

  Wat is hier de status van? Ik ben razend benieuwd, maar het is een beetje stil aan het front. En ik was te laat voor de petitie.

  Het grootste voordeel wat mij betreft is het doorbreken van het breedbandmonopolie van UPC. DSL is in theorie een snel alternatief, maar als je telefoonverbinding middelmatig of slecht is door oude bekabeling buiten je huis of een te grote afstand tot een telefooncentrale dan vis je achter het net in de praktijk.

  Ik heb het sterke vermoeden dat ons huis (Indische buurt noord, bouwjaar 1930) niet het enige is dat met deze problemen te maken heeft. Ik heb veel slechte ervaringen met UPC, zowel kwaliteit als service, en opzeggen was een verademing. Maar ik snak intussen naar een goede maar vooral betrouwbare verbinding. Glas zou geweldig zijn.

 8. josephine dries 9 februari 2012 at 17:25 #

  Goed en getekend, maar nou niet meteen achter reggefiber aan gaan lopen maar goed kijken en leren naar/van de écht open glasvezelinitiatieven in Amersfoort en ‘Glazenkamp’ in Nijmegen, dan krijg je echt ruimte voor burgerinitiatieven en slimme zorgdiensten die in t begin geen of op andere plek besparingen opleveren. Anders gaat Reggefiber veelteveel geld vragen en sluiten alleen die huizen/gebieden aan die genoeg gaan opleveren. Beste PvdA: wel zorgen dat het dan ook echt een algemene voorziening wordt die bijdraagt aan sociale cohesie, nieuw burgerschap, en gelijkheid up&downstream ;-)

 9. Jeroen Fritz 10 februari 2012 at 12:18 #

  @Bas: de status is dat het College van B&W momenteel samen met de initiatiefnemers onderzoekt wat er mogelijk is. Dat is ook wat wij in de motie hebben gevraagd.

  @Josephine: als gemeente lopen wij zeker niet achter één bedrijf aan, alle bedrijven en initiatieven moeten een gelijke kans krijgen en de beste moet het uitvoeren. En inderdaad: het is belangrijk dat alle huishoudens worden aangesloten tegen een eerlijke prijs, daar zullen dus afspraken over moeten worden gemaakt. We hebben in Haarlem overigens wel het geluk dat we relatief weinig echter buitengebieden hebben.

 10. Hydra 19 april 2012 at 22:07 #

  Neem eens een beslissing ik lees dat je vanaf 2006 in de gemeenteraad zit.Dan moet dit je bekend voorkomen zie navolgende link.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1440699/2006/08/08/KPN-wil-glasvezel-in-Haarlem.dhtml

  Het nadeel van deze gemeenteraad is dat ze veel praten van alles laten onderzoeken, maar een besluit nemen

  We schrijven nu 2012 6 jaar later.
  kosten zijn nu vele malen hoger en het metertje stoeptegels kost nu geen €200 maar waarschijnlijk €400.
  Ga zo door wij wachten nog wel 6 jaar

 11. wappy 20 juni 2012 at 12:46 #

  Gister brief gehad van upc dat er binnekort begonnen word met het aanleggen van een glasvezelnetwerk door andere partij, en dat upc al snele netwerk heeft enz enz.

  Maar is hier dan al duidelijkheid over? upc doet namelijk zeggen van er word binnekort begonnen met aanleg ervan, maar verder nergens info tevinden.

  Haarlem(europawijk)

 12. Glaasje 25 juni 2012 at 09:11 #

  Haarlem is zo hard toe aan een glasvezel netwerk!
  Upc heeft een monopolie!
  DSL kan het niet aan!
  Glasvezel is een uitkomst, maar wordt dit ook weer een monopolie netwerk, kosten zijn hoog om rendabel te zijn, dus willen bedrijven die het maken ook het koste plaatje in regie hebben? Wat doen jullie hieraan om niet weer een monopolie te creëren?
  Waarom legt Haarlem het zelf niet aan, en verhuren jullie dan die glasvezel?
  Hoe is nu de stand van zaken? Klopt het dat er al ergens Glasvezel is getrokken?

  In afwachting van u reactie,
  Glaasje.

Geef een reactie