Meer

Linkse vernieuwing: mijn visie op een moderne PvdA

Dinsdag 15 november organiseerde de PvdA Haarlem een ledenvergadering, die voor een groot deel in het teken stond van de Linkse Vernieuwing. Dit is een initiatief van zes PvdA-afdeling om de PvdA en de Nederlandse progressieve beweging van nieuwe ideeën en energie te voorzien. Vorige week werden er in acht steden hierover bijeenkomsten georganiseerd. Verschillende Haarlemse PvdA-leden waren hierbij aanwezig. Aan de hand van hun ervaringen gingen we met elkaar en met kamerlid Jeroen Recourt en vice-partijvoorzitter Bert Otten in debat.

Gelukkig gaat er heel veel goed binnen de PvdA, kijk bijvoorbeeld naar de resultaten die alle wethouders en raadsleden in het land boeken ondanks de rechtse tegenwind. Maar er zijn wat mij betreft drie dingen die echt nog beter moeten:

Niet houden wat we hebben, maar streven naar verandering: De PvdA is altijd een progressieve partij geweest, die de status quo niet accepteerde en streefde naar verbetering. Daarmee hebben we de afgelopen eeuw heel veel bereikt. De laatste jaren is de nadruk echter steeds meer komen te liggen op het verdedigen wat we al hebben, in plaats van te streven naar verandering. De PvdA is een beetje een conservatieve partij aan het worden. Nederland is echter nog lang niet af. De PvdA moet daarom werken aan een eigen progressieve agenda, met antwoorden  op de vragen van deze tijd. Een agenda over het weerbaar maken van mensen in een tijd van mondialisering, het terugveroveren van de macht op het casinokapitalisme en een arbeidsmarkt en woningmarkt waar ook jongeren een kans krijgen. Een agenda over de steden van de toekomst, als centra voor creativiteit en innovatie. En een agenda die een duidelijk en aansprekend beeld schetst van het Nederland dat ons over dertig jaar voor ogen staat, een fundamenteel alternatief voor het op dit moment dominante rechtse verhaal.

Durf verkiezingen te verliezen: De PvdA is bang geworden om verkiezingen te verliezen en die angst bepaalt te vaak ons handelen en onze standpunten. Wint de PVV de verkiezingen, dan gaan we de PVV kopiëren. Wint de SP fors, dan moeten we opeens een soort SP-light worden. Kiezers herkennen daardoor niet meer waar de PvdA voor staat. De partij heeft veel meer lef en zelfverzekerdheid nodig. Een partij die staat voor haar idealen, ook als die even minder populair zijn, is op de lange termijn veel aantrekkelijker dan een partij die na elke verloren verkiezing haar standpunten herziet. We moeten weer durven verkiezingen te verliezen met ons eigen verhaal, in plaats van ons verhaal aan te passen aan wat wij denken dat de kiezer wil.

Emotie terug in de politiek: De grootste valkuil van PvdA-ers is misschien wel dat wij het vooral hebben over verordeningen, wetsvoorstellen, koopkrachtplaatjes, amendementen en moties. Wij zijn er trots op als wij op dat niveau iets hebben veranderd, maar vergeten mensen te vertellen waarom dat nu echt zo belangrijk is. Ook ik maak mij daar als goed PvdA-er met enige regelmaat schuldig aan. De PvdA spreekt kiezers vooral aan met een rationeel verhaal van feiten en cijfers, maar uit onderzoek blijkt dat kiezers zich in het stemhokje vooral laten leiden door hun emotie. Het ontbreken van emotie in het PvdA-verhaal is des te schrijnender omdat het rechtse verhaal ervan is doorspekt: angst voor immigratie en islam, verlangen naar herstel van gezag, boosheid over een verkwistende overheid, afgunst tegen een culturele elite. Zolang het antwoord van de PvdA daarop enkel bestaat uit koopkrachtplaatjes gaan we het niet redden. In plaats daarvan moet de PvdA haar eigen emotioneel aantrekkelijke verhaal van hoop, optimisme en strijd voor rechtvaardigheid hebben. Zolang we rechts het monopolie op de emotie van de kiezers gunnen, gunnen we hen ook het monopolie op hun stemmen.

4 reacties op Linkse vernieuwing: mijn visie op een moderne PvdA

 1. Hans Verstraete 16 november 2011 at 12:32 #

  Sterke analyse, Jeroen.

  De PvdA en met haar de meeste linkse partijen in Europa vinden maar geen antwoord op het dominante rechtse vertoog. Zij beperken zich daarom tot het afhalen van de scherpe kantjes van het rechtse beleid. Daar red je het echt niet meer mee.

  Groet,

  Hans Verstraete
  (slapend PvdA lid)

 2. Sophie Hermsen 16 november 2011 at 13:02 #

  Ik ben het met je eens. Gewoon weer met idealen en passie politiek bedrijven, dan komt het wel weer goed met de PvdA.

 3. pieter elbers 18 november 2011 at 19:42 #

  Jeroen

  Goed verhaal. Het gaat om de combinatie van hoofd en hart.

  Pieter Elbers

  Actief lid van de SP ( sociaal democratische Partij) en van de Abvakabo. En werkt graag samen met bevlogen P.v.d A ers.
  Ik zou dat ook van jou willen horen.
  Want samenwerking tussen SP en P.v d.A is het beste voor de mensen waarvoor we ons inzetten. Partijen zijn een middel,geen doel.

 4. Jeroen Fritz 19 november 2011 at 09:34 #

  Hoi Pieter,

  Linkse samenwerking is zeker belangrijk. Ik ben er trots op dat wij als PvdA en SP vier jaar lang samen met de VVD de stad hebben bestuurd. En samenwerking blijft nodig waar kan, natuurlijk wel met respect voor de verschillen. Want die verschillen zijn er, de PvdA die mij voor ogen staat is een sociaal progressieve partij, terwijl de SP op sommige vlakken een sociaal conservatieve partij is. Op het gebied van Europese samenwerking, internationaal beleid en ethische kwesties staan beide partijen ver van elkaar, daar moeten we ook niet moeilijk over doen. Maar over de zaken die echt belangrijk zijn (solidariteit, emancipatie, eerlijke kansen) kunnen we elkaar gelukkig altijd vinden!

  Groet,
  Jeroen

Geef een reactie