Meer

Op bezoek bij Stem in de Stad

Ongeveer één keer per maand gaan wij als PvdA-fractie tijdens onze wekelijkse fractievergadering op maandagavond ergens in de stad op werkbezoek. Vorige maand bezochten wij bijvoorbeeld de wijkraad Boerhaavewijk (zie een eerdere blog) en in september waren wij op bezoek bij de Hannie Schaftschool in het Rozenprieel (zie een eerdere blog). Maandag 21 november bezochten we sociaal centrum Stem in de Stad.

Stem in de Stad is een oecumenisch diaconaal centrum aan de Nieuwe Groenmarkt in de binnenstad. In de praktijk is het echter vooral een sociaal centrum, waar eenzamen, dak- en thuislozen en asielzoekers terecht kunnen voor ondersteuning. Ze verzorgen onder meer een aanloopcentrum voor mensen die behoefte hebben aan een praatje, een eetvoorziening voor daklozen en verslaafden en noodopvang voor (uitgeprocedeerde) asielzoekers. Stem in de Stad ondersteunt hiermee een groep mensen die door alle sociale voorzieningen zijn heengezakt en die de gemeente en het reguliere welzijnswerk vaak niet meer weten te bereiken. Belangrijk werk voor de sociale stad Haarlem.

Natuurlijk is Stem in de Stad een kerkelijke organisatie, maar ze weten kerk en diaconaal werk goed te scheiden. Mensen die bij het aanloopcentrum komen of asielzoekers in de noodopvang worden niet lastig gevallen door mensen die ze proberen te bekeren. Dat is wat mij betreft ook de enige voorwaarde waaronder de gemeente dit soort organisaties mag ondersteunen: evangelisatie hoort door de overheid niet gefinancierd te worden. Gelukkig kunnen wij daar bij Stem in de Stad op vertrouwen.

Als fractie zijn we al vaker op bezoek geweest bij Stem in de Stad (zie o.a. hier en hier). Aanleiding voor deze hernieuwde kennismaking was vooral de nieuwe huisvesting aan de Nieuwe Groenmarkt. Deze werd vorige maand door prinses Maxima geopend. Tijdens ons bezoek kregen we een rondleiding door dit prachtige nieuwe gebouw. Ook lichtte directeur Jurjen Beumer het werk van Stem in de Stad toe en vertelde over de groeiende sociale problematiek door de economische crisis. Indrukwekkende verhalen, die je weer eens doen realiseren dat veel mensen de hulp van de overheid nog keihard nodig hebben.

Nog geen reacties.

Geef een reactie