Meer

Pilot met latere sluitingstijden Patronaat

Er komt een pilot met latere sluitingstijden bij het Patronaat. Het Patronaat mag dan een aantal avonden per jaar tot 6 uur openblijven, mits ze na 3 uur geen nieuwe bezoekers meer toelaten. Op die manier kan bekeken worden of ruimere sluitingstijden in de horeca inderdaad leiden tot minder overlast. Donderdag 12 januari deed ik namens de PvdA dit voorstel in de raadscommissie Bestuur en kreeg daarbij steun van een ruime meerderheid van de raad (D66, VVD, GroenLinks, SP en Actiepartij). Burgemeester Bernt Schneiders zegde daarna toe binnen enkele maanden met een voorstel te komen om de verordening te wijzigen, waardoor dit mogelijk wordt.

De PvdA is al jaren voorstander van vrije sluitingstijden in de horeca, omdat wij denken dat het leidt tot minder overlast. Wanneer niet alle bezoekers tegelijkertijd om 4 uur op straat komen te staan maar geleidelijk vertrekken zal dat de overlast verminderen en de veiligheid vergroten, zo blijkt ook in een aantal steden die al vrije sluitingstijden kennen. De politie en de wijkraad binnenstad hebben echter aarzelingen bij vrije sluitingstijden. Daarom hebben wij voorgesteld het eerst op beperkte schaal uit te proberen in een pilot. Het Patronaat is het enige bedrijf dat op dit moment een aanvraag daartoe heeft ingediend. Daarom stellen wij voor deze aanvraag te honoreren in de vorm van een pilot.

Het Patronaat kan in deze pilot een aantal avonden per jaar, bijvoorbeeld twintig keer, open blijven tot 6 uur. Dit zal vooral worden gebruikt voor grotere dancefeesten, waarbij bezoekers van ver buiten Haarlem komen. Zij kunnen dan blijven totdat de eerste treinen weer gaan rijden, waardoor zij niet tussen 4 en 6 uur op straat blijven hangen. Om dit mogelijk te maken zal de verordening moeten worden aangepast. Ook omwonenden van het Patronaat krijgen nog de mogelijkheid voor inspraak. Volgens de burgemeester kan dit binnen enkele maanden worden gedaan, waardoor de pilot hopelijk in het nieuwe seizoen van start zou kunnen gaan.

Eén reactie op Pilot met latere sluitingstijden Patronaat

  1. Alwin 14 januari 2012 at 13:05 #

    EINDELIJK!!! En het is nog goed voor cultuur en creatieve industrie in Haarlem ook.

Geef een reactie