Meer

Haarlems Dagblad: Raad wil Patronaat langer openhouden

Zaterdag 14 januari schrijft het Haarlems Dagblad over het voorstel van de PvdA om een pilot te houden met ruimere openingstijden voor het Patronaat, dat donderdag 12 januari de steun kreeg van een ruime meerderheid van de raadscommissie Bestuur (zie een eerdere blog). Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 14 januari 2012:

Burgemeester past APV aan
Raad wil Patronaat langer openhouden

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – Als het aan de gemeenteraad van Haarlem ligt, mag het Patronaat gaan proefdraaien met vrije sluitingstijden. Burgemeester Schneiders is bereid daarvoor de APV aan te passen. Als er geen zwaarwegende bezwaren binnenkomen, zou de hele zaak voor de zomer geregeld kunnen zijn. Dat heeft de burgemeester donderdagavond aan de gemeenteraad beloofd tijdens de raadscommissie bestuur.

Jeroen Fritz van de PvdA stelde voor een tweede proef voor het Patronaat te doen. Volgens de PvdA’er kan de poptempel daarmee een heel ander publiek trekken door ook bijvoorbeeld dancefeesten te gaan houden. Het Patronaat ligt buiten het centrum dus veel overlast valt er niet te verwachten, denkt Fritz. Het poppodium is goed ge├»soleerd, er wordt gewerkt aan een rookruimte binnen en als het feest klaar is, kunnen de dancefeestbezoekers weer de eerste trein terug naar huis nemen.

Het Patronaat wil daarnaast nog eens voor 320.000 euro gaan verbouwen. De kleine zaal wordt dan uitgebreid zodat er tachtig bezoekers extra bij kunnen en er komt een extra podium bij. Per optreden kan er dan meer omzet worden behaald. Zo hoopt het bedrijf in te spelen op een door de gemeente opgelegde bezuiniging van vijf procent. Een raadsmeerderheid heeft ingestemd met een krediet aan de gesubsidieerde instelling onder het mom dat goed ondernemerschap moet worden beloond.

De vrije sluitingstijdendiscussie speelt al enige tijd. Vorig jaar maart heeft de raad er uitgebreid over gediscussieerd. Uit een onderzoek blijkt dat er onder politie, bewoners en horeca geen draagvlak is voor een verruiming van de sluitingstijden. Er worden wel ontheffingen afgegeven maar tot nu toe is er maar een aanvraag binnengekomen. Ander argument tegen is dat vrije sluitingstijden het door de overheid ingezette alcoholmatigingsbeleid negatief beïnvloeden.

Het CDA is tegen verruiming van de openingstijden voor het Patronaat bij wijze van proef maar GroenLinks, VVD en D66 steunen het voorstel, net als de andere partijen. Hoewel Trotslid Mirjam Otten zich nogal opwond over het gemak en de arrogantie waarmee andere partijen de proef met het Patronaat snel geregeld denken te hebben. “Er wonen daar ook mensen die daar last van kunnen hebben. De hele buurt staat al vol geparkeerd met auto’s.” De wijkraad was niet bereikbaar.

Nog geen reacties.

Geef een reactie