Meer

Ingezonden brief: ‘Blijf van Haarlems Dagblad af’

Dinsdag 14 februari staat in het Haarlems Dagblad een ingezonden brief van mij en dertig andere Haarlemse (schaduw)raadsleden en wethouders. In de brief, een initiatief van PvdA-raadslid Marceline Schopman, roepen wij de Telegraaf Media Groep (TMG) op om het Haarlems Dagblad, de oudste nog bestaande krant ter wereld, als onafhankelijke krant te laten voortbestaan. Wij protesteren daarmee tegen de plannen van de TMG, waarbij het Haarlems Dagblad haar zelfstandigheid dreigt te verliezen. Je kunt onze brief hier lezen.

Ingezonden brief
Haarlems Dagblad, 14 februari 2012

‘Blijf van Haarlems Dagblad af’

Kranten zijn van groot belang voor de democratische controle en – in het geval van het Haarlems Dagblad – voor de controle van gemeente- en provinciebestuur. Ze dragen bij aan de informatievoorziening en aan de opinievorming van iedereen in de Haarlemse regio.

Haarlems Dagblad levert als oudste krant ter wereld al 356 jaar een belangrijke bijdrage aan de lokale democratie. Daar lijkt zeer binnenkort een einde aan te komen! Als de plannen van de Telegraaf Media Groep doorgaan, zou Haarlems Dagblad zijn zelfstandigheid kunnen verliezen. Dat betekent niet alleen het einde van een onafhankelijke krant met een lange historie, maar is ook een slag voor de lokale Haarlemse democratie.

Haarlemmers voelen zich  verbonden met hun stad en daarin vervult het Haarlems Dagblad een belangrijke rol. Deze krant schrijft over de historie, maar ook over nieuwe ontwikkelingen in de stad en de regio. De krant bericht onder meer over Haarlems nieuws, sport, cultuur en  politiek en levert daarbij  achtergronden, duiding en  nieuwsanalyses. Het informeert de lezers en onderhoudt en versterkt op deze wijze de band van de Haarlemmers met hun stad.

Haarlemmers kunnen via het Haarlems Dagblad eenvoudig aan de weet komen welke belangrijke  zaken er spelen en welke besluiten er voorliggen met betrekking tot hun stad.  Vervolgens kunnen ze daar hun invloed op uitoefenen.  Wij, leden van het Haarlemse stadsbestuur, vinden de inspraak en participatie van de inwoners van Haarlem heel belangrijk.

Het Haarlems Dagblad biedt daartoe een toegankelijk discussieplatform .  Een plek waar uiteenlopende opvattingen de ruimte krijgen en zodoende een rol kunnen spelen  bij de meningsvorming van de   inwoners  van Haarlem en de leden van de gemeenteraad.

Kwesties als: ‘ Waar moet de opvang komen voor verslaafden en daklozen?’ ‘Waarop moet de gemeente bezuinigen en waarop absoluut niet?’ , ‘Dient er een fietspad te komen langs het Houtmanpad?’- ;  een kleine greep uit de onderwerpen die de gemoederen flink bezighielden of -houden en waar veel stukken over zijn verschenen in de krant.

Met deze brief willen wij benadrukken dat wij grote waarde hechten aan de rol van een onafhankelijke lokale krant voor de lokale democratie. Wij dringen er daarom bij de Raad van Bestuur van de Telegraaf Media Groep   op aan dat ze zich niet eenzijdig laat leiden door rendement,  maar vooral door maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat ze zich sterk maakt voor het behoud van deze oudste nog bestaande krant ter wereld.  Dat ze het Haarlems Dagblad  als onafhankelijke krant niet verloren laat  gaan.

Een stad als Haarlem zonder eigen krant,  is als een  Haarlemse mug zonder vleugels. Wij roepen iedereen op zijn steun te betuigen aan het behoud van het Haarlems Dagblad als onafhankelijke krant voor onze mooie stad Haarlem.

Namens onderstaande raadsleden en wethouders van de PvdA, GroenLinks, Actiepartij, Haarlem Plus, Ouderenpartij Haarlem, CDA en SP uit de gemeente Haarlem:

Joyce Langenacker, Jeroen Fritz,  Helga Koper, Roel Schaart,  Hans van der Bruggen, Moussa Aynan, Artie Ramsodit, Jan Nieuwenburg , Lukas Mulder, Tenda Hoffmans, Dik Bol, Cora Yfke Sikkema, Abid Azannay, Hessel Kruisman, Daphne Huysse, Elmar Kal, Rob van Doorn, Merijn Snoek, Jur Visser, Gideon van Driel, Wim Catsman, Cees Wiersma, Sybil Özogül, Bart Jonkers, Sjaak Vrugt, Inge Crul, Jan Baaijens, Cees Schrama, Gerrit Jan Stapelkamp, Femke de Leeuw en Marceline Schopman

2 reacties op Ingezonden brief: ‘Blijf van Haarlems Dagblad af’

  1. Michael Struis 14 februari 2012 at 13:53 #

    Als het Haarlems Dagblad zich net zo innovatief en pro-Haarlem gedraagd als bijvoorbeeld de krant van Amsterdam; Het Parool is deze aktie de moeite waard; als de krant zo blijft doormodderen mis je er niet veel aan en is enkel maar de titel de oudste krant van de wereld er eentje voor in het (Teylers)museum.

  2. Helen Serruys 14 februari 2012 at 20:48 #

    Ik heb soms mijn twijfels over het Haarlems Dagblad,teveel Telegraaf invloeden.
    Maar het Haarlem ‘gebeuren’zou ik niet graag willen missen,dat ‘spit’ik iedere dag uit.

Geef een reactie