Meer

Zijlpoort: hindernisbaan naar een nieuw stadskantoor

De ambtenaren van de gemeente Haarlem, die nu nog zijn gehuisvest op zeven verschillende plekken in de stad, krijgen een nieuwe onderkomen. Naast het stadhuis en het onlangs geopende kantoor Raakspoort zal dat gebeuren in het voormalige postkantoor aan de Gedempte Oude Gracht, de Zijlpoort. Donderdag 16 februari kregen we met de raad een rondleiding door dit pand, waar de werkzaamheden voor de verbouwing en gedeeltelijke sloop-nieuwbouw inmiddels in volle gang zijn.

De geschiedenis van de Zijlpoort tot nu toe heeft veel weg van een hindernisbaan. Zo’n acht jaar geleden nam de toenmalige gemeenteraad het besluit tot nieuwe huisvesting van de gemeentelijke ambtenaren, om zo te kunnen besparen op de kosten van de huidige kantoren. Aanvankelijk zou dit gebeuren in Schalkwijk aan de Schipholweg. De PvdA was voorstander van deze locatie, ook omdat het een impuls zou betekenen voor Schalkwijk en Haarlem-Oost. Met name VVD en SP vonden deze locatie echter te duur en tijdens de verkiezingscampagne van 2006 wisten zij daarmee veel stemmen te winnen. In het nieuwe College van B&W werd een keuze gemaakt voor een andere locatie in de binnenstad: de Raakspoort en Zijlpoort. Volgens toenmalig wethouder Van Velzen zou dat goedkoper zijn dan in Schalkwijk.

Inmiddels is helaas wel anders gebleken. Doordat beide kantoorpanden telkens weer duurder blijken uit te vallen dan gepland zijn ze inmiddels fors duurder geworden dan het oorspronkelijke plan in Schalkwijk. Met name bij de Zijlpoort bleek daarnaast sprake van behoorlijk forse risico’s, onder andere door problemen met ontwikkelaar Fortress. Een klokkenluider stelde dit vorig jaar nog aan de kaak. De gebrekkige manier waarop de raad daarover werd geinformeerd leidde tot een motie van afkeuring (zie een eerdere blog). Gelukkig is het inmiddels gelukt om veel van deze risico’s te voorkomen. De Rekenkamercommissie zal op verzoek van de gemeenteraad nog verder onderzoek doen naar hoe dit alles is gelopen (zie een eerdere blog).

Hoewel de Zijlpoort dus nooit de eerste voorkeur van de PvdA was, ben ik er wel van overtuigd dat de Zijlpoort, net als de Raakspoort, een prachtig gemeentekantoor gaat worden. Er ligt een mooi ontwerp van architect Max van Aerschot, waarin de historische elementen van het gebouw worden versterkt. Het kantoor wordt zeer duurzaam gebouwd, met onder meer een warmte-koudeopslag. En er zal, net als in de Raakspoort, op een zeer moderne manier gewerkt kunnen worden. Hopelijk zal het mooie resultaat bij de opening in 2014 de hindernisbaan die vooraf ging snel doen vergeten.

2 reacties op Zijlpoort: hindernisbaan naar een nieuw stadskantoor

  1. Merijn Snoek 17 februari 2012 at 14:31 #

    Jeroen, goed stuk! Je vergeet alleen de laatste horde van de hindernisbaan te noemen, namelijk dat er nu opnieuw sprake is van een overschrijding, ondanks de toezegging van wethouder Heiliegers bij zijn vorige kredietaanvraag dat er geen cent meer bij zou hoeven…

  2. Cees-Jan Pen 17 februari 2012 at 17:27 #

    Jeroen, leuke deja vu weer en eerlijke en open visie op dit in mijn ogen uit de klauwen gelopen project. Ik denk dat je een project wat richting de 100 miljoen gaat ipv ooit ingeschatte 50 op 023 voor een ‘arme’ gemeente als Haarlem niet snel als succesvol kan betitelen. Goed dat rekenkamer dit alles op een rij gaat zetten en raad, college en ambtenarij echt lessen trekt uit dit soort financiele planning disasters. Veel wijsheid en maar hopen dat de slag om Nederland dit niet oppakt……fijn weekend

Geef een reactie