Meer

Haarlems Dagblad: Haarlemse PvdA’ers niet verbaasd over aftreden

Maandag 20 februari was een trieste dag voor de PvdA. Job Cohen, onze partijleider die twee jaar geleden nog met zoveel enthousiasme werd binnengehaald, trad af omdat hij geen kans meer ziet om de boodschap van de PvdA goed genoeg over het voetlicht te brengen. Een begrijpelijk en dapper, maar vooral heel verdrietig besluit.

Het Haarlems Dagblad vroeg verschillende Haarlemse PvdA’ers om een eerste reactie. In dit artikel wordt ook een tweet van mij geciteerd. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 21 februari 2012

Haarlemse PvdA’ers niet verbaasd over aftreden

Door Merijn Mulder

HAARLEM – Haarlemse PvdA’ers zijn niet verbaasd over het terugtreden van Job Cohen als fractieleider in de Tweede Kamer.

Een ‘verstandige keuze’ van Cohen, vindt Joyce Langenacker, fractievoorzitter van de Haarlemse PvdA. “Zijn positie was vrij onhoudbaar”, zegt ze. “De laatste tijd waren er veel discussies over de PvdA, ook binnen de partij. In de peilingen gaat het slecht en daarom is opstappen een goede keuze. Al vind ik het voor hem persoonlijk natuurlijk heel vervelend, voor de partij is dit beter.” Cohen, die uit Haarlem komt, lag wel goed binnen de partij, zegt Langenacker. “Hij heeft zijn best gedaan.”

PvdA-raadslid Jeroen Fritz twittert: ‘Best triest dat een man als Cohen het niet redt in de moderne politiek. Zegt meer over politiek dan over Cohen.’

Oud-PvdA-voorzitter Jan van Eeden vindt het ook goed voor de partij. “Hij beheerste het politieke spel niet voldoende, dat was niet goed voor de partij. In debatten kwam hij er niet goed uit.”

Xander den Uyl, die voor de partij in de Provinciale Staten zit, betreurt het nieuws. “Hij lag veel onder vuur, maar dat zegt niet dat hij geen goede politieke leider was. Politiek is natuurlijk meer dan dat, maar hij was vooral inhoudelijk heel goed. Het is jammer dat het de laatste tijd in de politiek minder om de inhoud lijkt te gaan.” Ook al gaat het slechter met de partij in de peilingen, Cohen had van hem niet weg gehoeven. “Ik weet zeker dat het weer beter was gegaan.”

Wie Cohens opvolger moet worden, weten de PvdA’ers niet. Langenacker en Den Uyl vertrouwen erop dat de fractie een juiste keuze maakt. Volgens Van Eeden is momenteel niemand geschikt binnen de PvdA.

Nog geen reacties.

Geef een reactie