Meer

Haarlems Dagblad: Vast jeugdhonk in Noord

Vandaag schrijft het Haarlems Dagblad over onze schriftelijke vragen over een vaste locatie voor het jongerencentrum Flinty’s Noord in de bouwplannen voor Delftwijk (zie een eerdere log). Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 16 april 2008:

PvdA wil prestaties Flinty’s in Delftwijk belonen door knip te trekken
Vast jeugdhonk in Noord

Door John Oomkes

HAARLEM – Het jeugd- en jongerenwerk mag in Haarlem niet langer sluitpost van de begroting zijn. Dat vindt de PvdA-fractie in de Haarlemse gemeenteraad. Om te beginnen willen de sociaal-democraten de knip trekken en de komst van een permanent jongerencentrum in Delftwijk mogelijk maken.

Sinds afgelopen najaar functioneert er een tijdelijk, wijkgericht jeugdhonk in de directe omgeving van het Marsmanplein. Flinty’s Noord trekt met een programma van gerichte activiteiten een groot gedeelte van¬†de jonge tieners in Delftwijk aan. Dat gebeurde eerst in een leegstaande kiosk en sinds enkele maanden in de voormalige videotheek. Wijkraad, buurtbewoners en winkeliers lieten recent tijdens een werkbezoek van de PvdA-fractie blijken enthousiast te zijn over de voorziening. Nu Delftwijk toch fors op de schop gaat, willen de bij het bezoek aanwezige raadsleden van het college van B en W weten of er in de kinderrijke buurt geen ruimte te scheppen is voor een definitief jeugdcentrum.

Raadslid Jeroen Fritz: “Bij plannen om een wijk te reconstrueren lees je altijd dat ‘er ook nog gekeken moet worden naar mogelijkheden¬†voor de jeugd’. We willen van dat soort nietszeggende laatste zinnetjes in de plannenmakerij af. Daarom stellen we die vraag nu het college dit voorjaar een voorlopige financiele tussenbalans (kadernota) opmaakt. Staat Flinty’s Noord daar niet in, dan zijn wij bereid daarvoor geld te reserveren.”

Veronique de Kwant is manager van Welzijnswerk Centrum Zuid, de overkoepelende instelling voor beide vestigingen van Flinty’s, zowel die op het Prinsen Bolwerk als die in Delftwijk. Zij is heel blij met de steun van coalitiepartij PvdA: “Het is ook hartstikke nodig. Niet alleen blijkt Flinty’s Noord in een enorme behoefte te voorzien, het blijkt mogelijk in een kwetsbare omgeving de jeugd een eigen onderkomen te geven. Dat vergt een enorme inspanningsverplichting van onze kant en begrip vanuit de buurt.”

Flinty’s trekt met een hiphop-workshop, open mike-avonden en de mogelijkheid om te poolen, te pokeren of gezamenlijk met playstations te spelen een heel divers publiek in Delftwijk, maar het gaat daarbij vooral om de jeugd uit de eigen wijk. De Kwant: “Zeg maar de Marokkaantjes, de jonge Turken en de Sjonnies uit Noord. Dat is precies wat het moet zijn, want voor hen is er niks. En het lukt met vrijwilligers uit deze kring om de club een goed imago te geven.”

Als er niets gebeurt voor Flinty’s, lopen de vergunningen zowel in Noord als in Centrum – dat zich richt op verschillende groepen jongeren uit de hele stad – eind 2008 af. Op het Bolwerk komt de tijdelijke huisvesting eind dit jaar bovendien in andere handen. In Noord staat het huidige onderkomen op de nominatie om gesloopt te worden.

Beroepskracht Lodewijk de Ruiter: “Nu we in beide Flinty’s een goede formule hebben gevonden om de jeugd te vinden, moeten er betere alternatieven van stal worden gehaald. Ik heb goede hoop dat de periode van tijdelijke panden voor het jeugdwerk achter ons komt te liggen. Al eerder nam een brede raadsmeerderheid een motie aan om een inspanningsverplichting te leveren om Flinty’s ook in Centrum aan een vaste vestiging te helpen. Ik merk door de contacten met de gemeentelijke diensten dat de politiek nu echt wil. Er is een actieve instelling om ons aan een pand te helpen.”

Raadslid Fritz zegt dat binnen een maand duidelijk zal zijn hoe B en W over Flinty’s denkt.

Nog geen reacties.

Geef een reactie