Meer

Bouwend Haarlem over herbestemming oude panden

Elk jaar organiseren de gemeente Haarlem, de drie Haarlemse corporaties en ontwikkelaar Bouwfonds samen een grote conferentie over woningbouw in Haarlem onder de titel ‘Bouwend Haarlem’. Voorgaande edities gingen onder meer over vraaggericht bouwen, ruimtelijke kwaliteit en duurzame woningbouw. Vrijdag 16 maart stond Bouwend Haarlem in het teken van herbestemming van leegstaande panden. Een thema waar wij als PvdA-fractie al langer aandacht voor vragen en dat door de economische crisis actueler is dan ooit.

De PvdA vindt dat leegstaande oude panden in Haarlem niet automatisch maar gesloopt moeten worden. In het verleden werd daar soms te makkelijk voor gekozen. Herbestemming is vaak een veel betere oplossing, zeker als het gaat om historische panden die karakter geven aan de omliggende buurt. De afgelopen jaren zijn er in Haarlem prachtige voorbeelden geweest van geslaagde herbestemming, zoals de voormalige Drostefabriek, het Ripperdaterrein en de Greinerschool in het Rozenprieel. En ook de komende jaren liggen er op dat gebied nog grote uitdagingen, zoals bij het voormalige slachthuis in de Slachthuisbuurt, Nieuwe Energie in de Waarderpolder en het voormalige gemeentekantoor Koningstein.

De conferentie vond dit jaar plaats in een bijzonder voorbeeld van herbestemming, waar ik ook persoonlijk wel een beetje trots op ben: de Haarlemse School. Dit bouwproject van Pre Wonen combineert nieuwbouw met herbestemming van een deel van de voormalige Petrus LTS. Aanvankelijk zou deze school, een typisch voorbeeld van Wederopbouwarchitectuur, helemaal gesloopt worden. De sloopvergunning was al afgegeven. In het pand bleken zich echter bijzondere kunstwerken te bevinden van Hans Wiesman en Levinus Tollenaar. Ik heb mij daarom in 2007 in de raad ingezet voor behoud van de karakteristieke delen van het pand en de kunstwerken (zie een eerdere blog). Met succes: de aula en het trappenhuis van de school krijgen nu een nieuwe functie en alle kunstwerken zijn behouden.

Dit  is niet alleen een voorbeeld van hoe je als raadslid soms echt het verschil kan maken, maar vooral een mooi voorbeeld van hoe herbestemming op een moderne manier kan gebeuren. Je hoeft niet altijd complete panden te behouden, maar door karakteristieke en historische delen te behouden en te combineren met nieuwbouw kun je dit soort panden een nieuw leven geven. En dat geeft veel meer karakter aan de omliggende buurt dan alleen maar saaie nieuwbouw.

Nog geen reacties.

Geef een reactie