Meer

Haarlems Dagblad: ‘Quotum illegalen kan niet’

Donderdag 29 maart stelde ik in de gemeenteraad mondelinge vragen aan onze burgemeester Bernt Schneiders over de instelling van een illegalenquotum bij de politie. In antwoord hierop sprak de burgemeester zich in duidelijke bewoordingen uit tegen dit quotum (zie een eerdere blog). Zaterdag 31 maart schrijft het Haarlems Dagblad over onze vragen en het antwoord van de burgemeester. Je kunt dit artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 31 maart 2012:

‘Quotum illegalen kan niet’

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – Een quotum instellen voor het uitzetten en opsporen van illegalen is onbeschaafd en inconsequent, maar een burgemeester kan dat niet tegenhouden. “Want ik ga er niet over.” Dat heeft burgemeester Bernt Schneiders donderdagavond geantwoord op raadsvragen van de PvdA.

Vorige week kwam in het nieuws dat minister Leers van vreemdelingenzaken met de politie een quotum heeft afgesproken voor het oppakken van illegalen. Leers wil dat dit jaar 4800 mensen die illegaal in Nederland verblijven, worden opgepakt, dat is 35 procent meer dan vorig jaar. Dat houdt volgens de PvdA in dat de politie niet alleen criminele illegalen aanhoudt, maar ook op zoek moet gaan naar niet-criminele illegalen om het quotum te halen.

PvdA-raadslid Jeroen Fritz: “We hebben in Haarlem al onrust gehad over een opsporingsmethode waarbij de politie op basis van huidskleur op zoek is gegaan naar illegale werksters in onder meer Haarlem-Zuid. Door het illegalenquotum neemt het risico op soortgelijke twijfelachtige opsporingsmethoden toe. We willen weten of hier ook een quotum is afgesproken en of de burgemeester het met zijn collega-burgemeesters eens is dat dit ongewenst is.”

De burgemeesters van Amsterdam, Almere, Den Haag, Utrecht en Arnhem zijn tegen een illegalenquotum en hebben al laten weten dat zij hieraan niet willen meewerken. Schneiders: “Burgemeesters die dat zeggen, beloven meer dan ze waar kunnen maken.”

Volgens Schneiders gaat hij formeel niet over het uitzetten van illegalen. “Daar is de vreemdelingenpolitie mee belast en die valt niet onder mijn gezag maar onder de minister van vreemdelingenzaken. Dat is mijn formele antwoord, maar ik heb er wel een mening over. Ik vind zo’n quotum inconsequent en onbeschaafd.

Het quotum is inconsequent omdat politiekorpsen nog niet zo lang geleden de opdracht van de minister kregen om een bepaald aantal bepaald aantal bonnen per jaar te schrijven, een zogeheten bonnenquotum. Dat moest volgens de minister onmiddelijk worden afgeschaft want op een dergelijke wijze zouden we de politie niet aan moeten willen sturen. Het is nogal inconsequent dat een quotum bij snelheidsovertredingen door het kabinet verwerpelijk werd geacht, maar dat een illegalenquotum, waarbij het over mensen gaat, wel een goed idee zou zijn. Met een quotum werken kan al snel leiden tot onoorbare en onwenselijke opsporingsmethodes”, aldus Schneiders.

Hij vindt overigens wel dat illegalen moeten worden opgespoord en uitgezet. “Mensen die hier niet mogen zijn, moeten het land uit.”

Kopvoddentax

Schneiders vindt het illegalenquotum ‘onbeschaafd’. Omdat: “We hebben na de kopvoddentax en het Polenmeldpunt nu ook het illegalenquotum. Meer woorden maak ik hier niet aan vuil.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie