Meer

De Kunduz-coalitie

Na zeven weken in het Catshuis gepraat te hebben over een nieuw pakket keiharde bezuinigingen, trok Geert Wilders er vorig weekend opeens de stekker uit. Het meest rechtse kabinet uit naoorlogse geschiedenis kwam daarmee ten val. Een unieke kans om een nieuwe weg in te slaan. Naar een Nederland waar we de pijn van de bezuinigingen eerlijk delen, we naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar en waar we echte hervormingen doorvoeren die ons land sterker maken.

Helaas sloten VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks (de zogenaamde Kunduz-coalitie) gisteren een akkoord, dat heel veel van deze kansen laat liggen. Eerlijk is eerlijk: het nieuwe akkoord is een stuk beter dan de plannen die VVD, CDA en PVV hadden klaarliggen, maar het had nog zoveel beter gekund. In plaats van een rechts akkoord met een progressief sausje had er een akkoord kunnen liggen dat de pijn echt eerlijker zou verdelen.

Dit pakket zet leraren en politieagenten op de nullijn, maakt de dagelijkse boodschappen duurder, vermindert de kansen op een baan voor ouderen en vraagt vrijwel niets van de hoogste inkomens. Op dezelfde dag dat GroenLinks, D66 en ChristenUnie instemden met verhoging van de BTW op de boodschappen van alle Nederlanders, stelden zij een besluit over de invoering van een bankenbelasting uit. Op dezelfde dag dat zij tekenden voor de nullijn voor onderwijzers en agenten, deden zij helemaal niets aan de bonussen van de topinkomens.

Nu overheerst misschien nog de euforie, maar als de stofwolken zijn opgetrokken zal duidelijk worden wat dit akkoord echt betekent voor ons allemaal. Dan wordt duidelijk wie met dit akkoord de rekening van de crisis gaan betalen: de mensen die het nu al het moeilijkst hebben. En dan is het aan de kiezer om op 12 september te kiezen tussen dit akkoord of het veel eerlijker hervormingspakket, dat de PvdA enkele weken geleden al presenteerde. Ik kan niet wachten om zoveel mogelijk Haarlemmers ervan te overtuigen dat het echt veel eerlijker kan.

4 reacties op De Kunduz-coalitie

 1. L Bont 27 april 2012 at 19:31 #

  Ik heb mijn hele leven, 35 jaar, PVDA gestemd. Dat is nu dankzij de miskleun van Diederik Samson voorbij. Velen zullen mij volgen, HELAAS,

 2. Alwin 27 april 2012 at 21:49 #

  @ L Bont: een miskleun? Omdat Samsom vasthoudt aan zijn eigen idealen en zich niet uitlevert aan de VVD? Wat deed u dan al die jaren bij de Pvda?

 3. Elisabeth 27 april 2012 at 22:01 #

  Heel raar, mensen die al jaren op de PvdA stemmen en als de PvdA dan opkomt voor wat ze hebben beloofd die partij de rug toe keren. Diederik Samson heeft gewoon gedaan wat hij heeft belooft.

 4. Rob Hoogland 28 april 2012 at 10:21 #

  Samsom mocht tekenen bij het kruisje. Natuurlijk deed hij dat niet. Jammer dat hij daar nu op wordt afgerekend.

Geef een reactie