Meer

Haarlems Dagblad: ‘Beerput Zijlpoort opengetrokken’

Donderdag 26 april sprak de raadscommissie Bestuur over een nieuwe overschrijding in de kosten voor het nieuwe gemeentekantoor Zijlpoort. Zoals je op deze site al vaker hebt kunnen lezen (zie o.a. hier) wordt de gemeentehuisvesting, die volgens SP en VVD in 2006 veel goedkoper zou worden dan het door de PvdA gewenste kantoor in Schalkwijk, steeds maar duurder. De PvdA is zeer kritisch over deze nieuwe overschrijding. Waren deze kosten echt niet eerder te voorzien? Zaterdag 28 april doet het Haarlems Dagblad verslag van deze commissievergadering. Ook ik word daarin geciteerd. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, zaterdag 28 april 2012:

Politiek woedend over kostenoverschrijding nieuw te bouwen stadskantoor Zijlpoort
‘Beerput Zijlpoort opengetrokken’

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – De Haarlemse politiek velt nog geen definitief oordeel over de miljoenenoverschrijding bij het nieuwe stadskantoor aan de Gedempte Oude Gracht. De partijen wachten eerst de uitslag van een gemeentelijk rekenkameronderzoek af dat op 10 mei wordt gepresenteerd. Er is wel woede over een nieuwe overschrijding van het budget, bleek donderdagavond in de raadscommissie bestuur waar een extra kredietaanvraag van 2,4 miljoen euro werd besproken. De totale kosten zijn daardoor opgelopen tot 81 miljoen in plaats van de begrote 72 miljoen.

Een uitspraak van wethouder Ewout Cassee dat de hoogte van het bedrag ‘wel meeviel’, is bij alle partijen slecht gevallen. “Een overschrijding van 2,4 miljoen euro valt niet mee”, stelde Jeroen Fritz van de PvdA. De Actiepartij vindt het niet uit te leggen aan de rest van de stad dat het stadskantoor maar duurder blijft worden. De partij zal niet instemmen met de kredietaanvraag, net als de SP.

“Is dit werkelijk het laatste lijk of komt er nog een heel kerkhof?”, wilde Peter Schouten (SP) weten. “Iedereen heeft het erover in de stad. Dit college moet bezuinigen en ons huisje wordt steeds duurder. Dit schaadt het vertrouwen dat de burgers in ons hebben. Dit is al de derde kredietaanvraag”, zei een ongekend scherpe Merijn Snoek (CDA).

Haarlem Plus vindt dat het stadskantoor soberder moet worden uitgevoerd. “Ik had eerder een bezuinigingsvoorstel verwacht”, zei Cees Schrama.

De oppositie lijkt uit te zijn op de val van VVD-wethouder Heiliegers. Die was in eerste instantie verantwoordelijk voor de portefeuille ‘Zijlpoort’ zoals het stadskantoor heet. Hij heeft bij een vorige kostenoverschrijding gemeld dat er geen nieuwe kosten bij zouden komen. Onder het hele plan blijkt ook nog eens geen begroting te zitten, zo blijkt uit antwoorden van Cassee, die nu verantwoordelijk is. Ook blijkt het bestem van een heel ander pand te zijn gebruikt.

“Deze wethouder trekt een beerput open. Daarmee velt hij een heel hard oordeel over zijn voorganger (Heiliegers, am)”, stelde Snoek (CDA). “We zitten hier niet om een oordeel te vellen. We wachten op het rekenkamerrapport”, stelde Louise van Zetten (D66). Lukas Mulder (GroenLinks): “Zij wij als gemeenteraad besodemieterd? Dat is een zware vraag. Het rekenkamerrapport stelt feiten vast, het velt geen oordeel.”Cassee: “Op 10 mei lezen we allemaal hoe het zo is gekomen. Ik heb u vorig jaar mei, juni en september gemeld wat de risico’s waren en dat er overschrijdingen aankwamen. De hoogte van het bedrag wist ik zelf pas drie weken voordat het bekend werd gemaakt.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie