Meer

Meelopen bij de eetvoorziening

Dak- en thuislozen zijn in de Haarlemse politiek een actueel onderwerp, bijvoorbeeld door de discussie over een nieuwe unilocatie voor de opvang. Maar over wie hebben we het nou precies? Onder meer om daar achter te komen lopen alle Haarlemse PvdA-raadsleden de komende weken een middag mee bij de eetvoorziening voor dak- en thuislozen van Stem in de Stad, gelegen aan de Nieuwe Groenmarkt in het centrum van Haarlem. Vrijdag 4 mei mochten fractiegenoot Hans van der Bruggen en ik de spits afbijten. We hielpen met het opscheppen van bami met pindasaus en kroepoek aan zo’n 65 mensen.

Stem in de Stad is een oecumenisch diaconaal centrum. In de praktijk is het echter vooral een sociaal centrum, waar eenzamen, dak- en thuislozen en asielzoekers terecht kunnen voor ondersteuning. Ze verzorgen onder meer een aanloopcentrum voor mensen die behoefte hebben aan een praatje, een noodopvang voor (uitgeprocedeerde) asielzoekers en dus deze eetvoorziening. Stem in de Stad ondersteunt hiermee een groep mensen die door alle sociale voorzieningen zijn heengezakt en die de gemeente en het reguliere welzijnswerk vaak niet meer weten te bereiken. Belangrijk werk voor de sociale stad Haarlem.

Natuurlijk is Stem in de Stad een kerkelijke organisatie, maar ze weten kerk en diaconaal werk goed te scheiden. Mensen die bij het aanloopcentrum komen of asielzoekers in de noodopvang worden niet lastig gevallen door mensen die ze proberen te bekeren. Dat is wat mij betreft ook de enige voorwaarde waaronder de gemeente dit soort organisaties mag ondersteunen: evangelisatie hoort door de overheid niet gefinancierd te worden. Gelukkig kunnen wij daar bij Stem in de Stad op vertrouwen.

Het was een indrukwekkende en leerzame ervaring. Indrukwekkend om te zien hoeveel vrijwilligers zich voor dit belangrijke werk inzetten. En leerzaam om kennis te maken met de gezichten bij de vele beleidsnota’s en politieke discussies over dak- en thuislozen in onze stad. En dat zijn niet alleen de bekende gezichten van aan alcohol of drugs verslaafde daklozen die we allemaal wel eens door de stad zien lopen, maar ook hele jonge mensen zonder dak boven het hoofd of brave huisvaders die door een stapeling van problemen op straat terecht zijn gekomen.

Zorgwekkend is dat het aantal mensen die gebruik maken van de eetvoorziening nog altijd stijgt. Waar een paar jaar geleden nog voor iets meer dan veertig mensen werd gekookt, staat er nu voor tenminste zeventig mensen eten klaar. Economische crisis en rechts kabinetsbeleid hebben ertoe geleid dat steeds meer mensen op straat komen te staan en aangewezen zijn op dit soort voorzieningen. Het laat weer eens zien hoe belangrijk het is dat de verkiezingen van 12 september leiden tot een andere politieke koers en het geeft mij weer frisse energie om daar de komende maanden hard voor campagne te gaan voeren.

Eén reactie op Meelopen bij de eetvoorziening

  1. Alwin 6 mei 2012 at 10:14 #

    Goede actie!

Geef een reactie