Meer

New Harloheim: de toekomst van Haarlem-Oost

Hoe zorgen we ervoor dat de oostelijke helft van Haarlem (Schalkwijk, Oost en de Waarderpolder) zich de komende jaren zo ontwikkelt, dat ook dit deel van de stad aantrekkelijk blijft om te wonen en te werken? Die vraag houdt de gemeente al een tijdje bezig en stond centraal in de prijsvraag New Harloheim van het Nederlands Architectuurinstituur (NAi) en corporatie Ymere. Woensdag 6 juni presenteerden de winnaars van deze prijsvraag hun ideeën en aanbevelingen tijdens een feestelijke bijeenkomst in het ABC.

Waar het westen van de stad steeds hipper en welvarender wordt, concentreert een groot deel van de stedelijke problemen in onze stad zich aan de oostoever van het Spaarne. De PvdA wil een ongedeelde stad en vindt het daarom belangrijk dat de gemeente juist in deze helft van de stad blijft investeren. Haarlem-Oost heeft een enorm potentieel. Het is eigenlijk een soort stadseiland, geheel omgeven door water en veel groen. Het ligt tussen de historische Haarlemse binnenstad en Schiphol en heeft daarmee grote economische kansen.

De winnaars van de prijsvraag willen met verschillende kleine impulsen een ‘kettingreactie’ veroorzaken. Het gaat dan om verschillende infrastructurele wijzigingen, zoals het doortrekken van de Prins Bernhardlaan onder het spoor en verplaatsing van station Haarlem-Spaarnwoude, maar ook om enkele aantrekkelijke woningbouwprojecten en versterking van het groen.

Deze visie is één van de vele visies op Haarlem-Oost, die de afgelopen jaren zijn verschenen. Hoewel de visies op onderdelen verschillen, hebben ze vooral veel overeenkomsten. Het is aan de gemeente om de komende tijd in overleg met de bewoners al deze visies bij elkaar te vegen en de beste ideeën en oplossingen samen te brengen in één aansprekende visie voor Haarlem-Oost. Daar kunnen we dan de komende jaren mee aan de slag, zodat de tegenstelling tussen beide oevers van het Spaarne niet groter maar kleiner wordt.

Nog geen reacties.

Geef een reactie