Meer

Overhaaste motie over Hildebrandmonument

Aan de zuidkant van de Haarlemmerhout staat al vijftig jaar het Hildebrandmonument. Het is een fontein waar beelden omheen staan die de figuren uit Camera Obscura voorstellen, een boek van de Haarlemse schrijver Hildebrand (pseudoniem voor Nicolaas Beets). De beelden ontbreken echter nadat ook de replica’s door vandalen zijn vernield.

D66 en VVD kwamen donderdag in de gemeenteraad met een motie die vroeg het monument zo snel mogelijk in zijn oude luister te herstellen. Op zich een sympathiek idee, maar de timing was wat vreemd. Onlangs heeft de gemeenteraad namelijk besloten een speciale Commissie Kunst in de Openbare Ruimte in te stellen, die alle kunstwerken gaat inventariseren en bepalen of deze opgeknapt moeten worden of dat ze bijvoorbeeld beter op een andere plek in de stad kunnen worden geplaatst. Ook dit monument komt daarbij aan de orde.

De PvdA wil deze commissie gewoon haar werk laten doen. Daarbij is herstel van het monument op de huidige plek zeker een serieuze optie, maar ook andere ideeën kunnen daarbij bekeken worden. Zo heeft de zeer bij Hildebrand betrokken Haarlemmer Henk Vijn al eens voorgesteld de beelden te verplaatsen naar het pleintje bij de rechtbank in het centrum. Daar zijn ze veel minder gevoelig voor vandalisme en makkelijker te bereiken voor toeristen.

De motie was niet alleen overhaast, maar sloeg ook de participatie over en was bovendien niet voorzien van een financiële dekking. Toch opmerkelijk voor partijen als D66, die participatie hoog in het vaandel zegt te hebben, en VVD, die zegt te staan voor financiële degelijkheid. Alle andere fracties, met uitzondering voor de Fractie Reeskamp, stemden dan ook tegen de motie. Niet omdat wij het Hildebrandmonument niet willen herstellen, maar omdat wij dat op een zorgvuldige manier willen doen.

2 reacties op Overhaaste motie over Hildebrandmonument

  1. Fedde 8 juni 2012 at 17:53 #

    ‘t is de vraag of je participatie- en inspraaktrjajecten moet aflopen als er, zoals in dit geval, sprake is van herstel van wezenlijk onderdeel van de Rijksmonumentale Haarlemmer Hout. Het lijkt me dat herstel van door vandalisme aangerichte schade ook buiten de taakstelling van de commissie Kunst Openbare Ruimte valt. Wat betreft de kosten, de motie vroeg om een spoedig voorstel tot herstel. Kortom: de PvdA had best voor de motie kunnen stemmen!

  2. Alwin 9 juni 2012 at 11:12 #

    VVD en D66 willen even snel een opknapbeurt regelen voor het kunstwerk in ‘hun’ rijke Haarlem-Zuid, ten koste van alle andere kunstwerken in de stad waar minder van hun kiezers wonen. Hoe doorzichtig! Goed dat de rest van de raad hier niet in is getrapt!

Geef een reactie