Meer

Haarlems Dagblad: Raad valt over 17 miljoen voor Fortress

Donderdag 14 juni besprak de raadscommissie Bestuur het rapport van de Rekenkamercommissie over stadskantoor Zijlpoort. Een kritisch en hard rapport, dat toont dat er met name vorige collegeperiode grote fouten zijn gemaakt rond dit project en dat de informatievoorziening naar de raad lange tijd tekort schoot. Haarlems Dagblad doet 15 juni verslag van dit debat in de raadscommissie. Ook ik word in dit artikel geciteerd. Je kunt dit artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 15 juni 2012:

Raad valt over 17 miljoen voor Fortress
Over twee weken oordeel

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – Het overmaken van 17 miljoen euro naar de bijna failliete projectontwikkelaar Fortress zonder dat de gemeenteraad het wist, valt slecht in de politiek. Dat bleek gisteravond tijdens het debat over het stadskantoor Zijlpoort.

Daar werd het kritische rapport van de rekenkamercommissie behandeld en de reactie van het college daarop. De miljoenen werden op 14 november 2008 door de toenmalige wethouder Chris van Velzen overgemaakt naar het in problemen verkerende Fortress. Een maand later volgde er een collegebesluit en weer een maand later werd onder druk van de wethouder besloten de koop/leenovereenkomst met Fortress niet te agenderen in de raadscommissie bestuur.

“Waarom is er 17 miljoen overgemaakt?” vroeg D66. Was dat omdat Fortress had beloofd een gemeentepand aan de Zijlsingel voor 11,5 miljoen te kopen?

Wethouder Cassee: “Ik veronderstel dat die 17 miljoen binnen het mandaat viel waarvoor de wethouder mocht opereren.” Die som was de helft van de uiteindelijke prijs van het oude postkantoor dat voor de gemeente zou worden verbouwd. “Er wordt wel vaker een collegebesluit genomen waarover de raad pas achteraf wordt ge├»nformeerd.”

Oppositiepartij CDA vindt dat het vorige college de raad heeft misleid en gechanteerd en dat het huidige college nalatig is geweest. Want pas nadat een klokkenluider de zaak aan de kaak stelde, kwam het college met informatie. Volgens de PvdA zijn er ernstige fouten gemaakt, ook door de raad. Jeroen Fritz: “Ons oordeel volgt over twee weken.”

Het vorige college had de raad actiever moeten informeren, zei Lukas Mulder (GroenLinks). Dat het stadskantoor miljoenen duurder wordt en dat een wethouder zegt dat het ‘wel meevalt’, valt slecht. Haarlem Plus vindt ‘dat het college moet zeggen dat er grote fouten zijn gemaakt, dat er lering uit is getrokken en dat het voortaan beter wordt gedaan’. Volgens Fedde Reeskamp is de raad niet bewust misleid, maar reageerde zelf niet tijdig. “We moeten excuses aan de Haarlemmers aanbieden. Zij moeten straks het geld ophoesten.” Het politieke oordeel van de raad volgt over twee weken.

Nog geen reacties.

Geef een reactie