Meer

Haarlems Dagblad: Belangrijkste acteur in drama Zijlpoort ontbreekt

Nadat het Haarlems Dagblad vrijdag 15 juni al kort verslag deed van het debat in de raadscommissie Bestuur over het rapport van de Rekenkamercommissie over stadskantoor Zijlpoort (zie een eerdere blog), schrijft de krant zaterdag 16 juni in een achtergrondartikel nogmaals over het debat. Ook ik word in dit artikel geciteerd. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 16 juni 2012:

Achtergrond
Belangrijkste acteur in drama Zijlpoort ontbreekt

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – Gespannen overlegt het Haarlemse college donderdagavond in de binnentuin van het stadhuis. Wethouder Ewout Cassee (D66) moet zich verantwoorden voor de gemaakte fouten rond het stadskantoor.

De raadscommissie bestuur vergadert altijd in een vrij kleine ruimte bovenin het stadhuis, maar nu in de raadszaal. Het debat zal bijna drie uur duren. Onderwerp van gesprek: het rekenkamerrapport ‘Zijlpoort: tot (w)elke prijs?’ waarin harde noten worden gekraakt over de aankoop en ontwikkeling van de Zijlpoort van 2006 tot 2011. Op de publieke tribune nemen wethouder Rob van Doorn en burgemeester Bernt Schneiders plaats. Ook de klokkenluider die de hele zaak aan het rollen bracht, schijnt er te zitten, fluistert een gepensioneerde topambtenaar die ronduit geniet. Hij heeft veertig jaar bij de gemeente gewerkt, en al heel wat discussies meegemaakt over stadskantoren. “Ik heb altijd geweten dat Schalkwijk nooit een stadskantoor zou krijgen.”

Een wat nerveuze wethouder Ewout Cassee zit voor de gemeenteraad. Onopvallend achter hem zit wethouder Pieter Heiliegers. Hij zal tijdens de hele vergadering geen woord zeggen.

Oppositiepartij CDA bijt het spits af. Merijn Snoek zegt dat de raad is misleid en gechanteerd door het vorige college en dit college is nalatig geweest. Er moest een klokkenluider aan te pas komen om het college over te halen tot openheid. Ook het onderzoek van de rekenkamercommissie moest door de raad worden afgedwongen. Gebruikt de CDA’er niet te grote woorden?, vinden collegepartijen PvdA, D66, VVD en GroenLinks. Misleid is bewust, dat blijkt niet uit het rapport. “U voelt zich misleid, u heeft zich laten chanteren en u weet nog niet of het college nalatig is geweest”, sneert Wouter Rutten van de VVD. “Als ik dit hele rapport voorlees, valt u van uw stoel”, pareert Snoek.

De raad is stevig onder druk gezet, zegt Fedde Reeskamp van de gelijknamige fractie die op zijn laptop alle relevante stukken tevoorschijn tovert. “We hadden toen tegen de wethouder moeten zeggen: u kunt zeggen wat u wilt, maar dat laten we niet gebeuren.” Snoek complimenteert Cassee omdat hij de zaak onder controle lijkt te hebben. Waarom is wethouder Heiliegers van het dossier afgehaald?, wil Lukas Mulder van GroenLinks weten. Cassee antwoordt niet echt, te pijnlijk voor zijn achterbuurman.

Het is goed dat er geen enquĂȘte is gehouden, vindt de PvdA. “De belangrijkste acteur in dit drama is niet meer te interviewen”, zegt Jeroen Fritz. Daarmee raakt hij een gevoelige snaar. De verantwoordelijk wethouder in het vorige college, VVD’er Chris van Velzen, is in 2010 overleden. Hem kan niets worden gevraagd over zijn rol en die van anderen. De discussie is daardoor zeer beladen.

Cassee, die opvallend stil was, haalt na het debat opgelucht adem: het viel hem mee, zegt hij. Het slot van dit drama is over twee weken in de gemeenteraad.

Nog geen reacties.

Geef een reactie