Meer

Proef: Patronaat en nachtclub(s) tot zes uur open

Er komt een proef waarbij Patronaat en één of twee nachtclubs (waarschijnlijk Club Stalker) maximaal tien avonden per jaar tot 6:00 uur open mogen blijven. Dat heeft de raadscommissie Bestuur donderdag 6 september besloten. Op die manier kan bekeken worden of ruimere sluitingstijden in de horeca inderdaad leiden tot minder overlast, zoals een meerderheid van de gemeenteraad verwacht.

Al jaren woedt er een discussie over de sluitingstijden van de horeca in de Haarlemse gemeenteraad (zie eerdere blogs). De PvdA is voorstander van vrije sluitingstijden in de horeca, omdat wij denken dat het leidt tot minder overlast. Wanneer niet alle bezoekers tegelijkertijd om 4 uur op straat komen te staan maar geleidelijk vertrekken zal dat de overlast verminderen en de veiligheid vergroten, zo blijkt ook in een aantal steden die al vrije sluitingstijden kennen. De politie en de wijkraad binnenstad hebben echter aarzelingen bij vrije sluitingstijden. Daarom hebben wij voorgesteld het eerst op beperkte schaal uit te proberen in een pilot.

Burgemeester Bernt Schneiders heeft deze wens van de gemeenteraad nu uitgewerkt in een voorstel. Tijdens de vergadering van de raadscommissie Bestuur werd dit voorstel op verzoek van onder meer de PvdA nog op twee punten aangepast. Ten eerste zal het gaan om maximaal tien avonden per jaar, in plaats van vijf avonden in een periode van acht maanden. Ten tweede zal behalve het gesubsidieerde Patronaat ook een commerciële nachtclub als Club Stalker kunnen deelnemen aan de proef. Dat laatste was ook een uitdrukkelijke wens van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlem, om zo oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Het is mooi dat er na jaren discussiëren nu eindelijk iets gaat gebeuren. We kunnen nu in de praktijk gaan bekijken wie er gelijk heeft: de mensen die stellen dat ruimere sluitingstijden tot meer overlast leiden, of de mensen die aan de hand van ervaringen in andere steden juist overtuigd zijn dat de overlast erdoor afneemt. Ik heb daar de afgelopen jaren in de Haarlemse gemeenteraad samen met enkele collega’s hard voor geknokt en ben blij dat er nu eindelijk resultaat is.

Eén reactie op Proef: Patronaat en nachtclub(s) tot zes uur open

  1. Maurice Harroud 7 september 2012 at 15:59 #

    Gefeliciteerd! Eindelijk de aanhouder wint.

Geef een reactie