Meer

Haarlems Dagblad: ‘PvdA en VVD moeten stevig onderhandelen’

Samen met veel Haarlemse partijgenoten en raadsleden van andere politieke partijen volgde ik de verkiezingsuitslagen woensdag 12 september in Café De Lift, waar de PvdA Haarlem samen met radio Haarlem 105 een uitslagenavond organiseerde. Het Haarlems Dagblad doet donderdag 13 september verslag van deze bijeenkomst. Ook ik kom daarin aan het woord. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, donderdag 13 september 2012:

‘PvdA en VVD moeten stevig onderhandelen’

Door Annalaura Molducci

HAARLEM – PvdA-wethouder Jan Nieuwenburg ziet woensdagavond nog wel wat problemen voordat zijn partij en de VVD gaan regeren. “Dat worden stevige onderhandelingen.”

Hij noemt wat obstakels tussen de twee: de hypotheekrenteaftrek waarbij ‘de liberalen voor geen meter bewegen’ en de afbraak van de sociale zekerheid. En de btw-verhoging naar 21 procent moet natuurlijk ook van tafel. “Er liggen heel wat wetten panklaar die moeten worden aangepast”, voorspelt de Haarlemse wethouder van sociale zaken en onderwijs. Hij kan het weten want hij wordt al maanden opgezadeld met deze weinig sociale wetgeving vanuit Den Haag.

Café De Lift aan de Riviervischmarkt in Haarlem is toneel van het plaatselijke verkiezingsdebat. Bijna alle partijen die in de Haarlemse gemeenteraad zitten, zijn aanwezig. PvdA-raadslid Moussa Aynan heeft het debat georganiseerd. Hij vond het maar saai dat er helemaal niets gebeurde in Haarlem tijdens de verkiezingen. Binnen een paar dagen was er een geschikt café gevonden. “Op woensdag gebeurt er nooit zoveel in de stad, dus het was geen probleem om dit snel te regelen”, zegt café-eigenaar Pim Meijer.

Om half negen is de lokale radiozender Haarlem 105 met een live-uitzending begonnen die tot elf uur ‘s avonds zal duren. Op een groot projectiescherm zijn de laatste voorlopige verkiezingsuitslagen te zien. Om en om schuiven telkens drie raadsleden van CDA, SP, PvdA, D66, VVD en GroenLinks aan tafel voor een kort interview dat in het café overigens niet is te volgen. Dik Bol van GroenLinks kijkt somber. Natuurlijk is hij niet blij dat zijn partij er zo slecht voor staat. In de voorlopige prognoses staat zijn partij op vier zetels. “Veel stemmen zijn naar de PvdA gegaan, met dank aan partijgenoot Karel van Broekhoven”, verzucht de GroenLinkser. Van Broekhoven maakte afgelopen maandag in deze krant wereldkundig dat hij op de PvdA zou stemmen. Ook Addie van Niesthoven, oud-fractievoorzitter in de gemeenteraad keerde haar eigen partij de rug toe.

Fractievoorzitter Rob de Jong van de VVD heeft een glimlach van oor tot oor. Ook Jeroen Fritz van de PvdA zit ‘nog na te trillen’ met de winst van tien zetels. Jur Visser (CDA) vindt de schade nogal meevallen. “We gingen uit van 10 tot 16 zetels, met 13 zitten we daar precies tussenin.” Hij ziet zijn partij nog niet mee regeren. “Dan blijft er helemaal niets van het CDA over”, sombert de oud-wethouder.D66 is tevreden met twee zetels winst, zegt Louise van Zetten, evenals de SP.

Voor Haarlem voorspelt Fritz goede tijden. “We gaan de woningmarkt oppakken, de armoede en het onderwijs aanpakken.” Visser richt zijn hoop op de werkgelegenheid en de zorgzame samenleving. Bol hoopt dat Samsom premier wordt. “Een links kabinet is goed. Duurzaamheid is een scheldwoord bij de VVD.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie