Meer

Wat een avond!

Ruim twee weken geleden, toen ik terugkwam van vakantie, stond de PvdA op nog geen 20 zetels in de peilingen. Twee weken later halen we 39 zetels, een winst van 9, en was het tot laat in de nacht spannend of de VVD of de PvdA de grootste zou worden. Wie had dat gedacht?

Natuurlijk is het jammer dat de PvdA uiteindelijk net niet de grootste is geworden, maar dit is een ontzettend mooie uitslag voor de PvdA en in zetelwinst één van de grootste overwinningen uit de partijgeschiedenis. In Haarlem was de uitslag nog mooier: met 30,3 procent van de stemmen werd de PvdA met afstand de grootste partij van de stad. De VVD werd tweede met 23,3 procent, D66 behaalde 12,3 procent, de SP 9,2 procent en de PVV 7,9 procent. CDA en GroenLinks halen beiden nog geen vijf procent van de stemmen.

Een mooie beloning voor het vele campagnewerk de afgelopen weken. Tientallen vrijwilligers zijn in Haarlem dag in dag uit de straat op gegaan voor een sterker en socialer Nederland. Mede dankzij hun inzet kan Diederik Samsom in Den Haag nu gaan knokken voor een regering die sociale keuzes maakt en de kosten van de crisis wel eerlijk verdeelt.

De formatie zal vast niet makkelijk worden. Er lijken slechts twee mogelijkheden te zijn: paars met VVD en PvdA, eventueel aangevuld met een derde kleinere partij, of centrumlinks met PvdA, SP, D66 en CDA. Beide opties brengen tal van ingewikkelde hobbels met zich mee. Maar het beste nieuws is dat zowel VVD, CDA, PVV en SGP als de Kunduzcoalitie geen meerderheid meer hebben. Nederland heeft het kille bezuinigingsbeleid en de polarisatie van het vorige kabinet weggestemd. Het is nu tijd voor een sterker en socialer Nederland.

Eén reactie op Wat een avond!

  1. Gerard de Vries 13 september 2012 at 14:32 #

    Gefeliciteerd met die mooie uitslag in Haarlem. Haarlem kleurt weer rood!

Geef een reactie