Meer

Nieuwe poging verplaatsing De Zonnevechter

De PvdA vindt dat er een nieuwe poging moet worden gedaan om het kunstwerk De Zonnevechter op de Grote Markt te verplaatsen naar een betere plek. Dat heb ik donderdag 13 september in de raadscommissie Ontwikkeling gezegd bij behandeling van de adviezen van de commissie Kunst in de Openbare Ruimte (KiOR). Ik kreeg daarbij de steun van een groot deel van de raadscommissie. Ook de commissie KiOR adviseert verplaatsing, maar het college stelde dat verplaatsing van het kunstwerk vooralsnog niet haalbaar zou zijn.

Er wordt al jaren gepraat over verplaatsing van het bronzen kunstwerk De Zonnevechter van Arthur Spronken. Het is een mooi beeld, maar de plaats op de Grote Markt is verre van ideaal.¬†Bovendien trekt het ‘vijvertje’ waar¬†het beeld in staat veel afval en vandalisme aan. Het is een beetje het afvoerputje van de Grote Markt geworden. De Zonnevechter verdient een plek waar het beter tot zijn recht komt. Helaas stuit dit al jaren op bezwaren van de kunstenaar, die het beeld op de Grote Markt wil houden. Juridisch lijkt hij sterk in zijn schoenen te staan met deze eis in verband met zijn auteursrecht.

Toch vraagt de PvdA het College opnieuw een poging te doen om, in overleg met de kunstenaar, naar een betere plek te zoeken. De Grote Markt is van alle Haarlemmers en het kan niet zo zijn dat een ooit verkeerd geplaatst beeld nooit meer verplaatst zou mogen worden. Wij begrijpen dat dit heel moeilijk wordt, maar het College legt zich daar te snel bij neer. Gelukkig zegde plaatsvervangend wethouder van cultuur Jack van der Hoek toe dat hij opnieuw het gesprek met de kunstenaar aan wil gaan. Misschien komt er dan toch nog een doorbraak van deze lang slepende kwestie.

2 reacties op Nieuwe poging verplaatsing De Zonnevechter

  1. Auke Douma 27 oktober 2012 at 11:53 #

    De zuidzijde van het straks vernieuwde Houtplein lijkt me een hele mooie plaats voor de Zonnevechter. Door de trechter vorming van het plein komt het beeld daar veel beter tot zijn recht.

  2. best manual breast pump 23 juli 2014 at 08:44 #

    Amazing things here. I’m very satisfied to peer your post. Thank you a lot and I am looking forward to
    contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

Geef een reactie