Meer

Haarlems Dagblad: Meerderheid gemeenteraad wil aanpak straatmuzikanten

Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat er meer regels komen voor straatmuzikanten. Dat schrijft het Haarlems Dagblad dinsdag 25 september. Ook de PvdA is hier voorstander van. Wij steunden in juli dan ook al een motie van de Actiepartij hierover. Niet alleen ervaren veel binnenstadbewoners en ondernemers teveel overlast, maar ook blijken er veel sociale problemen schuil te gaan achter veel Oost-Europese straatmuzikanten. Te vaak is er sprake van uitbuiting en is het muziekinstrument slechts een dekmantel om het bedelverbod te ontlopen. Daar willen wij iets aan doen. Je kunt het artikel van het Haarlems Dagblad, waar ook ik in word geciteerd, hier lezen.

Haarlems Dagblad, 25 september 2012:

Meerderheid gemeenteraad wil aanpak straatmuzikanten
Gejengel stopt binnenkort

Door Janette Luicies

HAARLEM – Jengelende straatmuzikanten in Haarlem horen binnenkort tot het verleden. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat daar wat aan moet gebeuren. Een belrondje langs gemeenteraadsleden leert dat de meeste fracties bereid zijn maatregelen te treffen tegen het grote aantal vaak slecht spelende straatmuzikanten.

Tot op heden was die meerderheid er niet. Pogingen van burgemeester Bernt Schneiders om de regels aan te scherpen strandden in de gemeenteraad. Vorige week echter deed de Nationale Ombudsman uitspraak na een klacht van een binnenstadsbewoonster die dagelijks overlast ondervindt. Ombudsman Brenninkmeijer vindt dat het stadsbestuur beter moet handhaven op overlast en eventueel met nieuwe voorstellen moet komen.

Schneiders opperde een paar jaar geleden een ’Idols’ voor straatmuzikanten te houden om zo op kwaliteit te selecteren. ,,Dat was net even te jolig’’, zegt Tenda Hoffmans, fractievoorzitter van GroenLinks. Zij vindt dat straatmuzikanten horen bij een stad als Haarlem, maar snapt ook dat mensen overlast ondervinden. ,,We moeten wat’’, zegt zij. ,,En ik heb makkelijk praten, want ze spelen niet onder mijn raam.’’

Wel vindt zij, net als de Actiepartij, PvdA en CDA, dat Haarlem ook iets moet doen aan de sociale problematiek van de veelal Oost-Europese straatspelers. Hoffmans: “Sommige straatmuzikanten worden uitgebuit. Ze spelen de hele dag en kunnen vervolgens het verdiende geld inleveren bij een landgenoot.” Sjaak Vrugt van de Actiepartij, die onlangs nog een motie indiende om de Oost-Europese straatmuzikanten te helpen, voegt daaraan toe: “We moeten ons het lot aantrekken van die mensen. Ik snap dat mensen zeggen: Dat gejengel met die trekzak moet maar eens afgelopen zijn. Maar waar gaan die muzikanten dan heen?” En PvdA-raadslid Jeroen Fritz zegt: “We begrijpen dat mensen overlast hebben, maar tegelijkertijd zeggen we: doe iets aan het leed.”

Verschillende partijen denken aan de invoering van een vergunningenstelsel. Op die manier kan de gemeente op kwaliteit selecteren en het aantal muzikanten in de hand houden. “Bovendien voorkom je op die manier ook uitwassen”, zegt CDA-fractievoorzitter Merijn Snoek. D66 kondigt donderdag een motie aan. Die partij wil een driekoppige jury, zonder leden van het college van B en W, die het repertoire en de muzikale kwaliteiten van de kandidaat beoordeelt. Daarmee moet worden voorkomen dat straatmuzikanten de hele dag een en het zelfde deuntje op hun trekzak ten gehore brengen. Verder zouden muzikanten maximaal een half uur mogen spelen en moeten ze vervolgens minstens tweehonderd meter verderop gaan staan.

D66′er Paul Marselje ergert zich groen en geel aan het grote aantal muzikanten dat de Haarlemse straten bevolkt. “Dan zit je op een terras op de Botermarkt en de ene artiest is nog niet klaar of de volgende duwt je alweer een geldbakje onder je neus.” Overigens treedt Marselje zelf ook regelmatig op met zijn gitaar. “Maar ik speel slechts een keer per jaar op straat; op de kunstmarkt in Spaarndam. Dat is mijn jaarlijkse lolletje.”

Nog geen reacties.

Geef een reactie