Meer

Haarlems Dagblad: Bieb Schalkwijk ‘s avonds dicht vanwege lastpakken

De bibliotheek in Schalkwijk gaat de openingstijden aanpassen, onder meer vanwege overlast van jongeren. Voortaan zal de bibliotheek niet meer open zijn op donderdagavond, een tijdstip waarop er volgens de gemeente veel overlast is en bezoekers zich niet altijd veilig voelen. Ik heb dit donderdag 27 september aan de orde gesteld in de raadscommissie Ontwikkeling. De PvdA vindt dat als er jongerenoverlast is, die jongeren moeten worden aangepakt, in plaats van de openingstijden aan te passen. Vrijdag 28 september schrijft het Haarlems Dagblad hierover. Je kunt het artikel hier lezen.

Haarlems Dagblad, 28 september 2012:

Bezoekersaantallen ook stevig teruggelopen
Bieb Schalkwijk ‘s avonds dicht vanwege lastpakken

Door Carlo Nijveen

HAARLEM – De bibliotheek in Schalkwijk houdt de deuren binnenkort op donderdagavonden dicht, onder meer vanwege overlast door jongeren en andere bezoekers. In de bieb aan het Fie Carelsenplein komt het geregeld tot ruzietjes tussen personeelsleden en bezoekers die zich misdragen tijdens het internetten. Klierende jongeren zorgen ‘s avonds voor een gevoel van onveiligheid.

De Schalkwijkse bibliotheek heeft in de avonduren ook te maken met sterk teruglopende bezoekersaantallen, zegt teammanager Lysbeth van Riemsdijk. “Daarom hebben we besloten vanaf 1 november op donderdagavonden niet meer open te zijn. We hebben nog overwogen om de toenemende overlast te bestrijden met een toezichthouder of door andere maatregelen te nemen. Maar doordat tegelijkertijd het aantal bezoekers is gedaald, moesten we deze beslissing nemen.

Secretaris Kees Schreuders van de wijkraad Europawijk reageert teleurgesteld. “Ik vind het buitengewoon triest dat de bibliotheek straks niet meer open is op donderdagavonden. Ook omdat het zo gemakkelijk is om na een bezoek aan het winkelcentrum nog even bij de bieb binnen te wippen.”

Het Haarlemse PvdA-gemeenteraadslid Jeroen Fritz vindt dat gedoe met jongeren en andere bezoekers geen reden mag zijn de bibliotheek op donderdagavonden dicht te houden. “Dit is opnieuw een signaal dat er in de buurt van het winkelcentrum Schalkwijk sprake is van overlast. Daar moeten wij iets aan doen.”

De bibliotheekleiding heeft de gemeente Haarlem, subsidieverstrekker, inmiddels op de hoogte gebracht van de veranderende openingstijden. Om de pijn voor bezoekers wat te verzachten, gaat de bieb aan het Fie Carelsenplein op maandagen en dinsdagen vanaf 1 november een uur eerder open. Leesgierigen kunnen daan dan al om twaalf uur ‘s middags terecht. Van Riemsdijk: “Op die dagen is het bij ons ook druk.”

Eén reactie op Haarlems Dagblad: Bieb Schalkwijk ‘s avonds dicht vanwege lastpakken

  1. Peter Lunk 28 september 2012 at 08:13 #

    Niet zo best n.m.m.
    Buigen voor overlast.
    En dan maar de publieke bieb dichtdoen…

    Zou een team straatcoaches hier nets kunnen beginnen ?

Geef een reactie