Meer

Pilot sluitingstijden horeca 1 november van start

De pilot met ruimere sluitingstijden voor de horeca gaat op 1 november van start. Drie clubs (Patronaat, Club Stalker en de Lichtfabriek) mogen bij wijze van proef gedurende een half jaar vijf keer tot 6:00 uur open blijven. Bij goed verloop wordt de pilot verlengd tot een jaar, waardoor het totaal aantal avonden komt op tien. Dat heeft burgemeester Bernt Schneiders aan de gemeenteraad laten weten.

Al jaren woedt er een discussie over de sluitingstijden van de horeca in de Haarlemse gemeenteraad (zie eerdere blogs). De PvdA is voorstander van vrije sluitingstijden in de horeca, omdat wij denken dat het leidt tot minder overlast. Wanneer niet alle bezoekers tegelijkertijd om 4 uur op straat komen te staan maar geleidelijk vertrekken zal dat de overlast verminderen en de veiligheid vergroten, zo blijkt ook in een aantal steden die al vrije sluitingstijden kennen. De politie en de wijkraad binnenstad hebben echter aarzelingen bij vrije sluitingstijden. Daarom hebben wij voorgesteld het eerst op beperkte schaal uit te proberen in een pilot.

Na jaren discussie is dit nu eindelijk gelukt. De proef gaat van start, zodat we kunnen kijken of ruimere sluitingstijden wel of niet werken om overlast te verminderen. Voor en tijdens de proef worden overlastmetingen gedaan. Deze worden betrokken bij de evaluatie, zodat we kunnen kijken of ruimere sluitingstijden tot meer of minder overlast leiden.

2 reacties op Pilot sluitingstijden horeca 1 november van start

 1. Maarten 6 november 2012 at 11:05 #

  Beste Jeroen,

  Vrije sluitingstijden, een speciaal horecatema om overlast tegen te gaan, zelfs een heuse politie horecaoefening een paar weken geleden (het was trouwens wel handig geweest als de bewoners waren geinformeerd… we schrokken ons rot). Het lijkt op een doordacht pakket van maatregelen om de horeca optimaal te bedienen en gelijktijdig overlast tegen te gaan. Als binnenstad bewoner – een van de zijstraten van de Smedestraat – geloofden wij er echt in.
  Nu, na enkele maanden, merken we echter dat de overlast van het uitgaanpubliek groter is dan ooit tevoren. Vernielingen, geweld, drugshandel (het aantal lege wikkels op de grond op zaterdagochtend is schrikbarend), vechtpartijen. En dé nieuwe rage van 2012: als een debiel lopen schreeuwen…

  Met name de vernielingen zijn buiten de marges die je als binnenstad bewoner behoort te accepteren. Het lijkt er erg op dat de nieuwe aanpak ongewild leidt tot veel meer overlast nét buiten de uitgaansgebieden. Op zich niet vreemd als je bijvoorbeeld ziet hoe de politie ‘de troepen’ opstelt op vrijdag en zaterdag: veel agenten op de grote markt, agenten en portiers in de Smedestraat: als je wilt knokken, herrie maken of dealen dan doe je dat dus in de Morinnesteeg, Lange Wijngaardstraat etc.

  Wat me het meest verbaasd en waarom ik op je blog reageer is dat in alle teksten over de vrije openingstijden veelvulig wordt gesproken over evaluaties. Maar evaluaties met wie dan? In ieder geval niet met de directe buurt. Misschien is het een idee om een enquete te houden of een aantal gesprekken met bewoners. Met alleen cijfers en meningen van professionals krijg je een vertekend beeld… ik heb vorig weekend twee keer geprobeerd te melden dat er wat aan de hand was in de straat maar de wachttijd bij de meldkamer van politie Kennemerland is zo lang dat van de buren bijna niemand meer de moeite neemt.

 2. Horeplaza 16 april 2015 at 11:19 #

  mooi artikel

Geef een reactie