Meer

Meer grip op straatmuziek

De gemeenteraad wil dat de gemeente meer grip krijgt op straatmuzikanten. Niet alleen moet er sprake zijn van enige kwaliteit en moet de overlast voor bewoners van winkel- en uitgaansgebieden worden beperkt, maar ook wil de gemeenteraad iets doen aan misstanden als uitbuiting en armoede bij met name Oost-Europese straatmuzikanten in onze stad. Om die reden zou er een vergunningstelsel moeten worden ingevoerd. Een motie van D66 die hierom vraagt en waarvan ik namens de PvdA mede indiener ben werd donderdag 11 oktober aangenomen door de gemeenteraad.

Straatmuziek hoort bij de binnenstad. De PvdA wil straatmuziek dan ook zeker niet uitbannen. Maar steeds vaker zien we dat straatmuziek eigenlijk een dekmantel is geworden om het bedelverbod te omzeilen. Muzikanten die slechts drie tonen kunnen spelen zitten urenlang op dezelfde plek hetzelfde deuntje te spelen. En soms moeten ze de opbrengst aan het einde van de dag inleveren bij de persoon die hen naar Nederland heeft gehaald.

Het zal zeker niet makkelijk zijn om iets te doen aan de schrijnende problematiek van armoede en uitbuiting die achter sommige straatmuzikanten verborgen gaat. Maar door een vergunningstelsel in te voeren krijgt de gemeente in ieder geval meer zicht op welke straatmuzikanten in de stad actief zijn. Op die manier kunnen mensen indien nodig worden doorverwezen naar hulpinstanties. Zo kunnen we proberen de straatmuziek in onze stad muzikaal te houden en tegelijkertijd iets te doen aan de problemen waar deze mensen mee te maken hebben.

2 reacties op Meer grip op straatmuziek

  1. Marit 15 oktober 2012 at 19:39 #

    Misschien kan de gemeente dan ook eens de vergunningen aan band leggen van al die staat acties van goede doelen, kranten etc. Van Hema naar Houtplein is op sommige dagen wel 4 keer aangesproken worden. Leuke studenten, leuk verhaal goed doel maar net zo ongevraagd en opdringerig als de straatmuziek. Gaat ook op voor al die aanbellende studenten van pepperminds etc die altijd op de bel rammen als je net je kinderen naar bed brengt. Minder sexy misschien maar net zo irritant.

  2. Inge Kroon 18 oktober 2012 at 07:59 #

    Mooi dat de gemeente hier iets aan wil doen. Ik heb als binnenstadbewoner er heel veel last van. En ik heb ook wel eens met eigen ogen gezien dat er aan het eind van de dag een man langskomt om de schramele opbrengst in te nemen.

Geef een reactie